Avem nevoie nu de bani, ci de funcționari onești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste exact o săptămână Uniunea Europeană va mai adăuga un nou membru – Croația. Croații sunt cel de-al de-al 28-lea stat care va adera la comunitatea europeană. Pe lângă aceste 28 de state, Macedonia, Serbia, Islanda, Turcia și Muntenegru sunt țări care deja beneficiază de statul de candidat. Conform estimărilor, Islanda ar putea deveni membră în 2015, iar cele 3 state fost iugoslave, în 2018. Cu Turcia e un caz mai special, o dată aproximativă de aderare a ”otomanilor” încă neputând fi prognozată.

Și pe lângă astea 33 mai avem Albania, Bosnia și Herțegovina și Kosovo, care sunt state potențial candidate. Ei bine, toate aceste state, cu statut de candidat sau potențial candidat, beneficiază începând din 2008, 2009 sau cel târziu 2010 de regim liberalizat de vize cu UE (excepție face Turcia). Statul de candidat, Macedonia îl are, spre exemplu, din 2004. Dacă admitem o aderare în 2018 a macedonienilor, atunci vedem că au avut nevoie de 4 ani pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE și vor avea nevoie de 14 pentru a adera.

Restul statelor se află în situații asemănătoare cu cea a Macedoniei.

Cum au ajuns croații membri UE

Croația are o populație de 4,3 milioane de locuitori, un produs intern brut de 47 de miliarde de dolari americani, iar pe cap de locuitor – de 10.600 de dolari. Mai are câteva mii de km de autostrăzi, un fost premier și doi foști șefi ai vămilor în pușcărie. Câteva zeci de judecători, procurori și foști miniștri au fost și ei condamnați la pușcărie, în ultimii ani, pentru acte de corupție.

Spre exemplu Ivo Sanader, Premier până în 2009 al administrației de la Zagreb, a fost condamnat anul trecut la 10 ani de pușcărie pentru corupție. Asta chiar în condițiile în care în timpul mandatului lui Sanader au fost semnate cam toate acordurile cu UE. Asta însă nu a contat prea mult pentru justiția croată, care a tăiat în carne vie atunci când a venit vorba de corupție.

Moldova nu e nicăieri

Am venit cu exemplele de mai sus pentru a arăta tuturor unde este astăzi Moldova, în raport cu statele care tocmai aderă sau urmează să adere la UE. Ei bine, cu Croația nu poate exista niciun fel de comparație. Nici măcar cu Macedonia sau Serbia, state care beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE de 5 sau 6 ani, iar acordurile de asociere le-au semnat acum deja mai bine de 10 ani. Nici chiar cu ”amărâtele” Albania sau Bosnia și Herțegovina nu ne putem compara sub nicio formă, pentru că și aceste state deja beneficiază de regim liberalizat de vize și au statut de potențial candidat. Până și ”nou-născutul” Kosovo stă mult mai bine decât noi în relația cu UE.

Știți care e marea diferență dintre Moldova și toate aceste state? Justiția! Justiția care este liberă sau măcar parțial liberă în toate aceste țări. Dacă începi cu Serbia și termini cu Croația, nu vei găsi în niciuna dintre țări să nu fi fost condamnat la pușcărie măcar un fost ministru, câțiva procurori sau judecători. Pe când la noi, în istoria de 20 de ani de independență, nu avem nici măcar un simplu judecător după gratii. De miniștri, sigur, nici nu poate fi vorba.

Milioanele Europei nu-i vor transforma pe Chetraru și Gurin din slugi corupte în funcționari
incoruptibili

Scriu aceste rânduri pentru că nu mai pot să înțeleg deloc atitudinea europenilor în legătură cu corupția inimaginabilă din Moldova. Spre exemplu, Iurie Leancă s-a lăudat că a mai primit 60 de milioane de euro de la europeni pentru reforma justiției. Deja văd cum această reformă se va materializa prin birouri mai luxoase pentru alde Poalelungi, Corochii, Pleșca, Tănase și ceilalți șefi putrezi de corupți ai justiției moldovenești. Poate se vor mai mări salariile, poate se va mai ridica vreun sediu nou de judecătorie. Cele 60 de milioane nu vor aduce însă condamnări pentru niciun ministru, judecător sau măcar procuror. Ori noi, pentru a face reformă în justiție trebuie să băgăm la pușcărie măcar jumătate din actualii judecători și procurori. Repet, să-i băgăm la pușcărie, așa cum au făcut românii, croații, macedonienii și chiar albanezii.

Așa că, dragă Uniune Europeană, nu ne mai dați bani pentru reformarea justiției. Dați-ne măcar niște macedonieni sau sârbi, pentru a băga la pușcărie pe cine trebuie. Croați nici nu am îndrăzneala să vă cer.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...