Autorităţile turce au reţinut 51 de profesori suspectaţi de implicare în puciul eşuat din 2016

Autorităţile turce au reţinut 51 de profesori suspectaţi de implicare în puciul eşuat din 2016

Autorităţile turce au reţinut luni 51 de profesori suspectaţi de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Cadrele didactice au fost arestate la Ankara, după ce procurorii locali au emis mandate pe numele lor, alături de alţi 56 de profesori. Operaţiunile continuă în această investigaţie.

Anterior, profesorii în cauză au fost suspendaţi din învăţământ în cadrul unei anchete privind legături cu organizaţia intitulată Fethullah Terrorist Organization, considerată responsabilă pentru tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia 250 de persoane au fost ucise şi alte 2.200 au fost rănite.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat stare de urgență după puciul eșuat din 2016, iar peste 50.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnaliști şi angajaţi din administrația centrală. În plus, peste 150.000 de profesori, funcționari publici şi militari au fost demiși sau suspendați din funcţie, potrivit Mediafax.

Clericul musulman Fethullah Gulen, în vârstă de 79 de ani, locuieşte în statul american Pennsylvania din 1999, iar Turcia a cerut extrădarea de urgenţă a acestuia. Gulen a respins toate acuzaţiile şi consideră că Erdogan a impus o dictatură în Turcia.

Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului. Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat „foarte îngrijorată” în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia şi a susţinut reducerea fondurilor europene către Ankara, în condiţiile în care Turcia doreşte aderarea la Uniunea Europeană.

0