Autoritățile de la Chișinău, criticate de un deputat român: Guvernul fals pro-european se folosește de imaginea României

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Chișinău se folosesc de imaginea României, dar nu se apropie de aceasta din simplul motiv că reformele în domeniul justiției sunt inexistente, pe când România este în prezent un model de bune practici în domeniul luptei anti-corupție. Părerea îi aparține deputatului român Matei Adrian Dobrovie.

În opinia oficialului, premierul Pavel Filip a încercat, ieri, cu prilejul unei ședințe comune cu Guvernul de la București, să surprindă în mod plăcut publicul din România cu declarații emoționale. Mai mult, acesta spune că autoritățile de la Chișinău se folosesc de relația specială dintre Republica Moldova și România pentru girarea unui guvern fals pro-european, care nu identifică vinovații pentru furtul miliardului, ci pune în spinarea populației costurile acestui jaf.

„Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a încercat, ieri, cu prilejul unei ședințe comune de guvern, să surprindă în mod plăcut publicul din România cu declarații emoționale. Filip a spus că „Republica Moldova și România sunt două inimi gemene care bat în același ritm, și nu în zadar. Proiectul nostru de țară este ca Republica Moldova să ajungă lângă România în Uniunea Europeană. Avem o relație foarte bună, astăzi am discutat foarte pragmatic pentru că apropierea țărilor noastre nu ține doar de declarații, ci și de proiecte concrete”. Deși, oficialii de la Chișinău folosesc o retorică pro-europeană, prin modul în care guvernează, aceștia blochează Republica Moldova în spațiul „gri” post-sovietic și sub influența Federației Ruse. Republica Moldova nu se apropie de România, din simplul motiv că reformele în domeniul justiției sunt inexistente, pe când România este în prezent un model de bune practici în domeniul luptei anti-corupție”, comentează Dodrovie.

Acesta amintește că mai multe investigații de presă, publicate atât în UE cât și în Republica Moldova sau Rusia, au dezvăluit faptul că instanțe și bănci moldovenești au fost folosite pentru a spăla peste 20 miliarde de dolari americani, bani ai mafiei ruse, însă justiția moldovenească a tratat superficial problema.

„Acești bani au intrat prin Republica Moldova în circuitul financiar european sau american. Deși faptele erau cunoscute cel puțin din 2015, justiția din Republica Moldova a luat doar măsuri de fațadă sau care doar reglează conturile între oligarhii locali”, mai spune deputatul român.

Oficialul s-a dat cu părere și despre gazoductul Iași-Ungheni, care, în opinia sa, este „aproape nefuncțional pentru că piața gazelor din Republica Moldova este monopolizată de Gazprom, cu ajutorul autorităților moldovenești care nu au făcut nimic pentru a schimba această realitate”.

„După aproape 8 ani de guvernare „pro-europeană” mai mult de 80% dintre cetățenii Republica Moldova sunt nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă statul în care trăiesc. Relația specială dintre Republica Moldova și România nu pot fi folosită ca pretext pentru girarea unui guvern fals pro-european, care nu identifică vinovații pentru furtul miliardului, ci pune în spinarea populației costurile acestui jaf. Dacă finanțările pentru Republica Moldova nu vor fi condiționate de reforme, banii vor fi irosiți. Cetățenii moldoveni nu vor trăi mai bine și nici imaginea României nu se va îmbunătăți”, se mai arată în comentariul deputatului român Matei Adrian Dobrovie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...