Aurescu: Acordul de Asociere UE-RM, printre cele mai ambițioase convenții

by Genko Genko

Acordurile de Asociere încheiate de Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina sunt cele mai ambițioase acorduri ale UE cu state partenere, în acest sens Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga trebuie să fie unul de substanță, spune Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României.

Aslat într-o vizită la Budapesta Aurescu și omologul său ungar, Peter Szijjarto, au avut un schimb substanțial de opinii pe teme de actualitate ale agendei europene, cu accent pe vecinătatea estică/ Parteneriatul Estic, evoluțiile din Republica Moldova și Ucraina, relațiile UE — Federația Rusă.

În acest sens, ministrul român a reiterat susținerea acordată de România pentru consolidarea relațiilor UE cu statele din vecinătate, în cadrul Parteneriatului Estic, cu precădere în actualul context de securitate deosebit de complex.

Totodată, Aurescu a exprimat speranța ca Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga să fie unul de substanță, principalul obiectiv pe termen scurt și mediu fiind implementarea Acordurilor de Asociere încheiate cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina, cele mai ambițioase acorduri ale UE cu state partenere.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținerea pentru obiectivele europene ale Republicii Moldova și pentru progresele realizate în vederea atingerii acestora.

Referindu-se la relația UE-Ucraina, miniștrii au exprimat sprijinul pentru o soluție durabilă în estul Ucrainei, cu respectarea tuturor angajamentelor asumate la Minsk.

CITIȚI ȘI...