(AUDIO) Platon către Tănase, despre furtul miliardului: „Asta nu putea fi realizat fără politicieni”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O convorbire telefonică dintre omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul BEM, şi Alexandru Tănase, pe atunci preşedintele Curţii Constituţionale, a fost publicată de JurnalTV în seara de vineri, 9 martie. Cei doi ar fi discutat despre furtul miliardului din sistemul bancar, transmite TV8.

În presupusa discuție dintre cei doi, din care lipsește început și care durează 20 de minute, Veaceslav Platon îi spune lui Tănase că în jaful din sectorul bancar cu siguranță este implicat Dorin Drăguțanu, iar atribuțiile pe care le deține Baca Națională sunt un argument în acest sens. În replică, Tănase spune că nu prea crede că „el a furat miliardul”. Totuși, Platon insistent încercă să-l convingă de acest fapt spunând că are dovezi concrete. „A participat nemijlocit la această infracţiune. Este practic imposibil fără rolului lui, cu acele împuterniciri ale Băncii Naţionale pe care ţi le-am enumerat. Tu o să înţelegi. Eu am dovezi concrete. Chiar fără ele, ţi-am spus ce împuterniciri a avut, este imposibil să furi din trei bănci. Imposibil! Înţelegi?”, a declarat Platon.

Tănase l-a întrebat pe Platon dacă e „imposibil de văzut unde au plecat banii? Doar este o sumă mare. Nu sunt 100 de lei”. Drept răspuns, controversatul om de afaceri spune că de fapt nimeni nu caută acești bani.

Presupusa discuție dintre cei doi a vizat și Victoriabank. Tănase ar spune că nu știe cui aparține banca, dar afirmă că a auzit că unui „businessman din Rusia”. Platon îi dezvăluie că el a vândut acțiunile Victoriabank „pe faţă – lui Ilan Şor, iar proprietar real era Vladimir Plahotniuc”. El mai spune că Plahotniuc cu siguranță este implicat în furtul bancar: „Dar faptul că Vlad este implicat în asta nemijlocit este demonstrat prin aceea că Victoriabank a acordat BEM un credit interbancar de un miliard 800 de milioane de lei cu două săptămâni înainte de falimentarea BEM”, afirmă Platon. În replică la aceste declarații, Tănase doar pune întrebări, menționând că „el nu prea se pricepe la aceste uneltiri”.

Totodată, în înregistrare, Platon afirmă că în spatele furtului miliardului stau politicieni. „În privinţa băncilor, asta nu putea să fie realizat fără politicieni. A fost condus de politicieni. Politicienii au fost principali. Desigur, Ilan are o parte mare de vină pentru că el a început. Politicienii s-au conectat deja pe la sfârşit. Şi au încheiat situaţia. Dar gaura cea mai mare, desigur, a fost făcută de Ilan. Cu certitudine”, a declarat Platon.

Tănase spune că a privit conferinţa de presă a lui Ilan în care acela a prezentat alte cifre, „că totul a fost făcut până la el şi că gaura a fost făcută cu mult înaintea lui”. În replică, Platon spune că atunci când i-a transmis 40 de procente din acţiunile BEM, creditele cu probleme erau de un miliard 250 de milioane, dintre care 600 puteau fi restituite.

Convorbirea integrală o puteți audia mai jos.

Redacția TV8 menționează că l-a sunat pe Alexandru Tănase pentru a-i lua o reacție la această presupusă convorbire dintre el și Veaceslav Platon, însă acesta deocamdată nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele noastre.

Anterior, presa a scris că Tănase ar fi promovat un proiect de lege privind plafonarea taxei de stat pentru procesele de judecată, modificare care a facilitat așa-zisă „spălătorie rusească” în R. Moldova. Tănase a negat acuzațiile. „Spălătoria rusească” a fost asociată cu numele lui Platon.

Alexandru Tănase a fost numit ministru al Justiției la începutul acestui an. La puțin timp de la numire, Tănase a anunțat mai multe reforme în domeniu, salutate de societatea civilă.

Veaceslav Platon a fost condamnat în dosarul furtului miliardului la 18 ani de pușcărie cu executare. Recent, omul de afaceri a mai primit 12 ani de detenție fiind condamnat în dosarul „Moldasig” și în dosarul tentativei de corupere a mascaților de la „Pantera”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...