Au dispărut miliardele din bugetele locale? De două luni nu se achită indemnizaţii pentru copiii tutelaţi

Au dispărut miliardele din bugetele locale? De două luni nu se achită indemnizaţii pentru copiii tutelaţi

În mai multe raioane din nordul Republicii Moldova de câteva luni nu se achită indemnizaţiile pentru copiii aflaţi sub tutelă. Totodată în această situaţie se află şi unii copii orfani, notează mold-street.com.

De câteva zile Fiscul şi Vama raportează despre succese remarcabile şi venituri record acumulate în anul 2017 la Bugetul de stat.

,,Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public național în anul 2017 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2016, cu 18,4% … până la 32,7 miliarde lei, ceea ce constituie o creștere cu 5,1 miliarde lei față de anul precedent”, se arată într-un comunicat la Fiscului.

Şi Vama anunță că a colectat la bugetul de stat venituri de 20,37 miliarde lei, în creștere cu 2,9 miliarde lei (+ 16,6%) mai mult față de anul 2016. Totodată, Parlamentul se laudă că a votat sute de legi şi hotărâri care vor aduce prosperitate oamenilor.

În acelaşi timp se constată că zeci de copii orfani sau aflaţi sub tutelă din mai multe raioane nu au primit nici măcar îndeminizaţiile de la stat. În raionul Edineţ e vorba de peste 60 de copii, conform sursei citate.

Ulterior publicația a scris că de vină pentru situația creată în raionul Edineţ, sunt autoritățile locale (Consiliul raional Edineţ condus de democraţi), care nu au estimat corect câți bani sunt necesari în anul 2017, pentru achitarea indemnizațiilor copiilor adoptaţi şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă.

Or, potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale “dacă pe parcursul anului se atestă tendinţe de înrăutăţire a soldului bugetului şi/sau apare necesitatea revizuirii cheltuielilor bugetare, administratorul de buget lansează procedura de modificare a bugetului”.

0