Atenție la igienă: 1.500 de cazuri de maladii parazitare, înregistrate anual în Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În municipiul Chişinău, anual, se înregistrează circa 1.500 de cazuri de maladii parazitare, provocate de diferite specii de helminţi. Cel mai frecvent, se înregistrează enterobioza și ascaridoza, unde grupul de risc major de infestare sunt copiii cu vârsta de până la 17 ani, informează Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Infecția cu helminţi are la bază nerespectarea igienei personale, de aceea specialiștii recomandă următoarele: după contactul cu solul sau după plimbările în aer liber, spălaţi bine mâinile cu săpun și insistaţi ca acest lucru să intre în obişnuinţa copiilor.

De asemenea, aveţi grijă ca unghiile să fie tăiate scurt pentru a nu se acumula murdărie, deoarece, de cele mai dese ori, aici se rețin microbi şi ouă de helminţi; folosiţi mănuși de protecţie în timpul lucrului prin curte şi/sau grădină; schimbaţi zilnic lenjeria de corp şi faceţi un duş cald cu săpun; respectați igiena lociunței; respectaţi igienă alimentară; spălaţi fructele și legumele sub un jet de apă, înainte de a le consuma.

Totodată, separaţi în frigider bucatele finite de carnea crudă şi peşte, deoarece pe acestea din urmă se pot afla larve şi ouă de helminţi; utilizaţi tocătoare şi cuţite diferite pentru peşte, carne și alte produse (legume, fructe, pâine, brânză etc); respectați curațenia la bucătărie – curătaţi minuţios masa şi ustensilele de bucătărie; nu consumaţi niciodată apă de calitatea căreia nu sunteţi sigur. Nu beți apă din fântâni, izvoare sau din surse neautorizate, chiar dacă aceasta vi se pare absolut curată, deoarece larvele unor helminţi pot fi prezente şi în apă.

Animalele pot fi surse ale multor tipuri de helminti, capabili să infesteze omul. Astfel, dacă aveţi animale de companie, trebuie să fiţi foarte atenţi la igiena acestora, mai atenționează specialiștii.

Potrivit CSP Chișinău, igiena, devenită obicei zilnic, este cea mai simplă modalitate de a ţine bolile cât mai departe de noi, protejându-ne împotriva helmintiazelor şi a altor boli infecţioase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...