Atenție: Aeroporturile din România intră în grevă. Zboruri anulate

by Genko Genko

Angajaţii ROMATSA intră în grevă, la ora 9.00, au anunţat reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), după ce luni negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eşuat. În paralel, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că intenţionează să trimită Corpul de Control la ROMATSA, pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate în presă în ultima perioadă.

Angajaţii vor asigura, conform legii, cel puţin 30% din traficul aerian. Procesul care urmează să decidă dacă acţiunea de protest este sau nu legală s-a amânat pentru ora 13.30, după ce Ministerul Transporturilor a insistat să fie parte în proces.

„Ceea ce putem să vă spunem în momentul de față este că în urma discuțiilor cu domnul ministru (ministrul Transporturilor, n.r.) și cu reprezentanții, atât ai Ministerului Transporturilor, cât și a autorităților aeronautice din România, există șanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunțat-o pe perioadă nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia în acest moment, exact, că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră și ceva”, a spus Gabriel Tudorache, președintele ATSR.

Sindicaliştii de la ROMATSA conduşi de Gabriel Tudorache, au încercat să negocieze cu Ministerul Transporturilor acordarea a 60 de salarii în momentul în care un salariat ROMATSA vrea să plece anticipat la pensie.

În contextul în care un salariu mediu în cadrul ROMATSA este de circa 5.000 euro, un salariat ROMATSA care doreşte să plece anticipat la pensie, ar urma să primescă un bonus de aproximativ 300.000 euro, conform presei de la București.

CITIȚI ȘI...