Atac armat în Franța, înainte de alegerile prezidențiale: Un polițist a fost ucis

Atac armat în Franța, înainte de alegerile prezidențiale: Un polițist a fost ucis

Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, ultima zi de campanie este bulversată de atentatul jihadist în cursul căruia un polițist a fost ucis pe Champs Elysées, în centrul Parisului, comentează AFP.

Alți doi polițiști au fost răniți, dintre care unul grav, iar o turistă a fost rănită mai „ușor” de un glonț, potrivit autorităților. Atacatorul a fost împușcat de poliție.

Atacul, care a avut loc în jurul orelor 21.00 (19.00 GMT), a fost revendicat aproape imediat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), la originea majorității atentatelor care, din 2015, au făcut alți 238 de morți în Franța.

„Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții (organizației) Stat Islamic”, a declarat SI într-un comunicat dat publicității în cursul nopții de organul său de propagandă Amaq.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, agresorul împușcat este un francez de 39 de ani care făcea deja obiectul unei anchete antiteroriste. Rămâne deci să se stabilească dacă este vorba despre aceleași individ cu cel numit de SI.

Președintele Franței, François Hollande, a promis într-o alocuțiune televizată de la Palatul Elysee că autoritățile vor fi de “o vigilență absolută” pentru alegerile prezidențiale, al căror prim tur va fi organizat duminică.

Principalii candidați, care au defilat joi seară pe platoul de televiziune pentru ultima dezbatere, au denunțat atentatul și și-au exprimat sprijinul pentru forțele de ordine. Marine Le Pen (extrema dreaptă), François Fillon (dreapta) și Emmanuel Macron (centru) și-au anulat ultimele deplasări de campanie prevăzute vineri înainte de primul tur.

Alegerile prezidențiale, foarte indecise, se vor ține pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici sub regimul stării de urgență, decretat în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015.

Ultimele atentate jihadiste din Franța au avut loc în vara lui 2016. Celebra Promenade des Anglais de la Nisa, pe Coasta de Azur, a fost scena unui atac cu un camion care, la 14 iulie 2016, a intrat în mulțime, omorând 86 de persoane.

0