Astăzi este ziua pașaportului românesc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziua pașaportului românesc este sărbătorită, în fiecare an, la 19 martie.

La 19 martie 1912, regele Carol I a promulgat, în Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă care se referea la pașapoarte, denumită ”Lege asupra pașapoartelor”. Legea prevedea că ”Pașapoartele se emit în numele regelui și se eliberează de ministerul de interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”. Fiecare pagină a pașaportului avea ”un fond încadrat, compus cu motive naționale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparență stema țării și cuvântul ROMANIA, iar dedesubt cuvântul PASPORT”.

Documentul de călătorie românesc fusese menționat, pentru prima dată, în 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Țara Românească și Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste granițele Dunării și ale Imperiului Habsburgic.

Ulterior, au fost introduse pașapoartele diplomatice (în 1920), pașapoartele colective și pașapoartele de serviciu (în 1941).

În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Hotărârea Guvernului nr. 94/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare. Ultima modificare și completare adusă Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost adusă prin legea 175/2013, publicată în Monitorul Oficial din 11 iunie 2013.

Conform datelor oficiale, peste 300 de mii de locuitori ai Republicii Moldova dețin și pașapoarte românești


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...