Asociația europeană a cluburilor regretă mărirea numărului de echipe la Campionatul Mondial de fotbal

Asociația europeană a cluburilor regretă mărirea numărului de echipe la Campionatul Mondial de fotbal

Asociația europeană a cluburilor (ECA), prin vocea președintelui său, Karl-Heinz Rummenigge, regretă mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială de fotbal, de la 32 la 48, începând de la ediția din 2026, extindere decisă marți de FIFA, scrie AFP.

“Este o decizie care a fost luată din motive politice (președintele FIFA, Gianni Infantino, s-ar gândi astfel la electoratul său — n. r.) mai degrabă decât din motive sportive și este regretabil. Repetăm că nu suntem în favoarea extinderii Mondialului. Nu vedem de ce ar trebui schimbat actualul sistem cu 32 de echipe care a dovedit că este cea mai bună formulă”, a afirmat Rummenigge, care este și unul din șefii lui Bayern Munchen.

“Se pune întrebarea de ce trebuie acționat în grabă când mai sunt 9 ani înainte de a pune în aplicare un nou format, fără a implica părțile (printre care cluburile) ce vor fi afectate de această schimbare. Vom analiza amănunțit consecințele și vom evoca acest subiect la viitoarea întâlnire a conducerii noastre, la sfârșitul lui ianuarie”, a adăugat germanul.

Mărirea numărului de echipe la Mondial a fost comentată și de Massimiliano Allegri, antrenorul lui Juventus Torino: “48 de echipe înseamnă mult, să vedem cum va fi pus în practică acest format. Fotbalul se schimbă, cei care decid în acest sport încearcă să mărească beneficiile. Acum, fotbalul înseamnă spectacol și business. Din punct de vedere al antrenorului unei echipe de club, sunt prea multe naționale în acest format. Dacă aș fi selecționer, aș fi cu siguranță mulțumit”.

La rândul său, Javier Tebas, președintele Ligii spaniole de fotbal, a declarat pentru L’Equipe: “Metoda folosită nu este acceptabilă. Acum două luni, Gianni Infantino a venit să discute cu Asociația mondială a ligilor. Ne-a asigurat că ne va consulta legat de subiectele susceptibile să vizeze fotbalul profesionist. Nu a făcut-o. Nu așa se procedează. Infantino se comportă ca Blatter, care lua singur deciziile, fără să-i pese de nimeni”.

0