Ascensiunea militară a Chinei dă fiori vecinilor şi alimentează cursa înarmării: India cumpără unul dintre cele mai performante submarine din lume

Ascensiunea militară a Chinei dă fiori vecinilor şi alimentează cursa înarmării: India cumpără unul dintre cele mai performante submarine din lume

India a decis să achiziţioneze unul dintre cele mai performante submarine de atac din lume, INS Kalvari, în contextul tensiunilor provocate de creşterea bruscă a flotei chineze. De asemenea, China a trimis un submarin în Oceanul Indian încă din luna mai, pe fondul conflictului tensionat din Bhutan, potrivit Bloomberg.

Achiziţia din acest sfârşit de lună a submarinului din clasa Scorpene este începutul eforturilor Indiei de a-şi reîntregi flota de luptă şi este prima din cele şase achiziţii anunţate de oficiali.

Decizia a venit în urma exinderii rapide a flotei Chinei până la 60 de submarine, depăşind cu mult flota Indiei care ajunge la 15 submarine. De asemenea, unul din factorii de decizie a fost reprezentat de incursiunile Chinei în Oceanul Indian, pe care strategul din New Delhi le consideră o problemă de securitate naţională.

Deschiderea oficială, în luna iulie, a primei baze navale chineze în Dijbouti, vânzările recente de submarine către Pakistan şi Bangladesh, şi vizitarea oraşului Karachi, anul trecut, de către submarinul chinez funcţional pe bază de energie nucleară, sunt elemente care au scos la iveală lipsa de resurse a Indiei în cazul unui conflict submarin.

0