Articole vestimentare și trei acte falsificate depistate la frontiera de nord

Articole vestimentare și trei acte falsificate depistate la frontiera de nord

Patru tentative de transportare a bunurilor fără acte de proveniență și utilizare a documentelor neautentice au fost înregistrate de polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD. În cercetări sunt vizați doi conaționali și alți doi cetățeni ai Ucrainei.

În urma unei informații operative echipa mobilă a stopat un BMW 525 D cu plăcuțele de înmatriculare moldovenești, care se deplasa pe traseul Briceni-Cotiujeni. Acesta era condus de un cetățean moldovean, de 36 de ani, locuitor al satului Larga, raionul Briceni. În timpul documentării conducătorului auto, pe bancheta din spate a fost observat un lot de marfă, iar ulterior s-a depistat că și portbagajul era ticsit cu articole vestimentare pentru care moldoveanul nu a putut prezenta acte de însoțire a mărfii transportate.

În scopul evaluării bunurilor și cercetării cazului sub toate aspectele legale, mijlocul de transport a fost reținut pe teritoriul sediului Sectorului Poliției de Frontieră Briceni cu întocmirea procesului verbal.

Alte două cazuri privind neveridicitatea a două procure, eliberate și semnate de același notar lituanian, au fost semnalate în punctul de trecere Briceni-Rossoșani, pe sensul de ieșire din țară. În acest caz polițiștii de frontieră documentează doi cetățeni ai Ucrainei care s-au prezentat la linia de control la doar câteva minute diferență.

Primul, în vârstă de 38 ani, se afla la volanul autoturismului Opel de model Astra-G, iar al doilea un tânăr de 31 de ani conducea mijlocul de transport Opel de model Vivaro. Ambele mașini erau înmatriculate pe teritoriul Lituaniei. Printre actele necesare pentru a fi prezentate la control, bărbații au oferit spre examinare și împuternicirile notariale în conținutul cărora puteau fi remarcate ușor greșeli uzuale din punct de vedere gramatical, care le completa pe cele de adresă incorectă și ștampila nevalabilă. Conform informațiilor deținute notarul indicat în procură și-a suspendat activitatea.

Încheie șirul ilegalităților un moldovean în vârstă de 30 ani care a prezentat pe lângă actul de călătorie, permisul de conducere eliberat de autoritățile ruse care s-a dovedit a fi falsificat. Incidentul a fost înregistrat în punctul de trecere Otaci, pe direcția intrare în țară. Acesta era la volanul mijlocului de transport Mercedes 112 CDI înmatriculat în Republica Moldova. În timpul controlului de frontieră, cu ajutorul tehnicii special, s-a constatat că permisul de conducere semnala lipsa unor indici care confirmă originalitatea.

În toate cazurile, polițiștii de frontieră au întocmit procese verbale de ridicare a documentelor falsificate și transmitere către expertiză. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o amendă în mărime de până la 650 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

0