Armata SUA ar dezvolta un sistem care îi va permite să atace rapid în orice colţ al lumii, afirmă un oficial rus

Armata SUA ar dezvolta un sistem care îi va permite să atace rapid în orice colţ al lumii, afirmă un oficial rus

Armata americană construieşte un sistem care îi va permite să atace rapid cu arme convenţionale în orice colţ al lumii, susţine un reprezentant al Ministerului rus al Apărării.

Pentagonul a început să dezvolte un sistem de atacuri rapide la nivel planetar care va acoperi aria armelor nucleare, a declarat joi, la New York, Aleksandr Emelianov, un reprezentant al Ministerului rus al Apărării. Oficialul rus a intervenit în cadrul unei reuniuni de informare chinezo-ruse pe tema apărării antirachetă, transmite portalul Sputnik News, afiliat Kremlinului.

„Punând în aplicare conceptul utilizării în comun a armelor ofensive şi defensive, Pentagonul a început să creeze sisteme de arme capabile să atace rapid în orice colţ al planetei”, a spus Emelianov în cursul acestei reuniuni organizate în marja Primei Comisii a Adunării Generale a ONU.

„Aceste sisteme vor avea sarcini similare cu cele încredinţate astăzi forţelor nucleare strategice”, a precizat el.

Potrivit reprezentantului rus, peste 60 de sisteme antirachetă americane sunt deja mobilizate în Europa şi altele aproximativ 150 în Asia-Pacific.

„Estimările noastre arată că numărul sistemelor antirachetă (americane, n. red.) se va ridica la 1.000 de unităţi până în 2020 şi pe termen lung îl va depăşi pe cel al ogivelor instalate pe rachetele intercontinentale ale Rusiei”, a adăugat el, subliniind că statul rus se simte ameninţat.

Statele Unite şi NATO şi-au sporit prezenţa militară în estul Europei pe fondul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia şi conflictului armat din estul Ucrainei. Suedia, ţările baltice şi Polonia depun la rândul lor eforturi de întărire a capacităţilor lor de apărare, de teama unei agresiuni a Rusiei.

0