Aproximativ 245 de mii de moldoveni ar putea primi interdicție de a intra în Rusia

by Genko Genko

IDIS ”Viitorul” a prezentat miercuri, 5 februarie, un studiu privind situația muncitorilor moldoveni din Federația Rusă.

”Situația muncitorilor moldoveni din Federația Rusă este destul de complicată la moment și suntem conștienți că nu este atât de simplu găsirea unor soluții într-un termen scurt. Dar, nu putem nega faptul că odată cu apropierea de Vest, cu atât sunt mai mari presiunile din Est, iar muncitorii din afara țării reprezintă și un segment electoral important”, a precizat Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS ”Viitorul”.

Din cauza unor incidente recente (cum ar fi violențe interetnice), dar și din motive subiective, precum politica pro-europeană a Moldovei, Ucrainei, Armeniei, în anul 2013 controalele asupra migranților s-au întețit. Astfel, circa 245 de mii de moldoveni sunt incluși în grupul de risc și ar putea și ei în curând primi interdicția de a intra pe teritoriul FR.

”Cea mai mare schimbare în legislația FR care va afecta muncitorii străini, inclusiv cetățenii RM, este limitarea termenului de ședere pentru imigranții care nu dețin patente sau permise de muncă la 90 de zile, într-o perioadă de 6 luni. Un proiect de lege în acest sens a fost votat unanim, recent, în Duma de Stat”, a precizat Marian Cepoi, autor al studiului.

O altă modificare legislativă este interzicerea folosirii altor permise de conducere decât cele rusești începând cu luna mai a anului 2014. Altă lege, intrată în vigoare deja la 1 decembrie 2013, prevede ca migranții care vor să se angajeze în sfera serviciilor locativ-comunale, comerț și deservire socială trebuie să susțină un examen de cunoaștere a limbii ruse. Potrivit legii, abia după ce vor demonstra că știu limba rusă, migranților li se va elibera un permis de muncă sau li se va prelungi cel existent.

Astfel, un sfert din moldovenii din Rusia vor avea un loc instabil de lucru sau vor deveni șomeri. Acești 245 de mii de muncitori moldoveni care riscă să li se aplice interdicția de a intra în FR reprezintă peste 50% din moldovenii care muncesc în Rusia. Deja, ne putem aștepta că în câteva luni toți acești moldoveni ar putea reveni acasă fără un loc de muncă și fără un venit stabil, consideră autorul.

Independent.md amintește că în ultimele luni autoritățile Federației Ruse au impus mai multe restricții la importul de produse agro-alimentare din Republica Moldova. Totodată, peste o mie de moldoveni s-au ales cu interdicția de a intra în Rusia pe o anumită perioadă.

CITIȚI ȘI...