Anunț oficial de la Londra: Au dispărut investitorii străini

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Londra dă un prim semn de recunoaștere oficială a efectelor Brexit asupra economiei interne. Investitorii străini pe piața britanică au devenit păsări rare, se vede nevoit să recunoască ministrul de Finanțe, Philip Hammond.

„Foarte multe companii și-au amânat investițiile până în momentul în care se știe clar cum va evolua povestea Brexit”, a explicat oficialul britanic, citat de CNN Monney.

Anunțul lui Hammond nu face decât să certifice alte analize lansate de diverse organizații și companii în ultima lună.

Un recent sondaj derulat de Banca Angliei în 700 de companii prezente pe piața britanică arată că majoritatea și-au recreionat calendarul investițional astfel încât să aibă o viziune mai clară asupra modului în care se va sfârși divorțul Marii Britanii de Uniune.

O altă analiză emisă de banca Merrill Lynch a demonstrat că nivelul investițiilor din ultimul trimestru al anului trecut a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Negocierile pentru Brexit au debutat la începutul acestei săptămâni, pe fondul unei modificări a raportului de forțe din parlamentul britanic, ca urmare a alegerilor anticipate cerute de guvernul conservator, iar poziția Executivului condus de Theresa May este și mai neclară după ce a pierdut majoritatea în Parlament.

Riscul părăsirii blocului comunitar fără avantaje majore planează asupra Regatului Unit de un an, iar companiile au deja planuri de rezervă care anunță o retragere masivă de capital de pe această piață.

„Dacă pierdem accesul la piața unică și la uniunea vamală, costurile vor fi semnificative. Mediul de afaceri este îngrijorat pe bună dreptate”, explică Vicky Pryce, economist la Centrul de Cercetări pentru Afaceri și Economie.

O variantă de avarie a fost prezentată în cursul acestei săptămâni de către Philip Hammond, care a menționat că s-ar putea recurge la o perioadă de tranziție mai lungă, pentru a permite companiilor să se adapteze treptat la noul mediul economic ce se întrevede la orizont.

Replica unor mari companii nu a întârziat să apară, o parte dintre băncile internaționale, Ryanair și BMW anunțând că au de gând să mute o mare parte în operațiuni în afara Marii Britanii, ca urmare a separării țării de UE.

Situația nu se vede mai bine nici din biroul guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney anunțând că balanța comercială prezintă un deficit îngrijorător într-un moment destul de tulbure pentru întreagă economie globală.

„Am ajuns la mila străinilor într-o perioadă în care riscurile întâlnite în comerțul global, în sectorul investițiilor și cel al fragmentării financiare sunt mari”, a declarat Carney, referindu-se strict la nivel redus al exporturilor și la o influență tot mai mare a importurilor de produse și servicii pe piața locală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...