Angela Merkel regretă că Moldova a ajuns de la „poveste de succes” la „o situație dramatică”, potrivit liderilor PAS și PPDA

Angela Merkel regretă că Moldova a ajuns de la „poveste de succes” la „o situație dramatică”, potrivit liderilor PAS și PPDA

În marja Congresului Partidului Popular European de la Helsinki, liderii opoziției de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, au avut o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel. Potrivit Maiei Sandu, cancelarul german și-a exprimat regretul că Republica Moldova a ajuns, din „povestea de succes” a Parteneriatului Estic, „într-o situație dramatică”.

„Și-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu hărțuirea de către autorități a presei, opoziției și societății civile în ansamblu”, a mai adăugat liderul PAS.

În schimb, potrivit Maiei Sandu, Angela Merkel a apreciat „capacitatea de rezistență a cetățenilor și unitatea forțelor pro-democrație și proeuropene în lupta inegală cu regimul”. „Grație parteneriatelor noastre din cadrul celei mai mari familii europene, avem certitudinea că odată ajunși la putere vom putea valorifica aceste parteneriate în interesul cetățenilor în procesul de transformare a Republicii Moldova într-un stat liber, prosper, european”, a conchis președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Cancelarul german și-a exprimat profunda îngrijorare vizavi de excesele antidemocratice ale regimului de la Chișinău legate de invalidarea mandatului de primar al Chișinăului și perspectiva fraudării viitoarelor alegeri, în legătură cu hărțuirea presei independente, a opoziției și a societății civile active. În același timp a apreciat unitatea forțelor democratice, autentic-proeuropene și capacitatea cetățenilor țării de a rezista provocărilor unui regim oligarhic și antipopular prin mijloace eminamente civilizate”, a scris, la rândul său, președintele Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.

La summitul PPE, Maia Sandu și Andrei Năstase au exprimat recunoștința cetățenilor pentru poziția intransigentă a instituțiilor europene față de abuzurile comise de regimul de la Chișinău. Totodată, aceștia și-au exprimat încrederea că „odată ajunși la putere”, vor valorifica parteneriatele europene, inclusiv „cele de la nivelul familiei noastre politice” în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

0