Andrian Candu: Noul Parlament va activa după reguli noi

Andrian Candu: Noul Parlament va activa după reguli noi

Parlamentul care va fi format în urma alegerilor parlamentare ordinare din 24 februarie va activa după reguli noi. Luând în considerare faptul că în viitorul Parlament vor veni deputați aleși pe circumscripții uninominale, legislatura actuală va realiza reforma parlamentară în sesiunea de toamnă-iarnă și va adopta noul Cod al procedurilor parlamentare, care prevede alte modalități de lucru în Parlament, transmite IPN.

Miercuri, 1 august, în cadrul conferinţei de bilanţ al sesiunii de primăvară-vară, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că regretă că a durat prea mult concursul privind selectarea companiei care să realizeze reforma tehnologică în Parlament.

„Noi voiam să facem aceste schimbări odată cu finalizarea mandatului. La începutul anului estimările erau că vom intra în campanie electorală în septembrie-octombrie. Noi am decalat puţin în timp acţiunile legate de campania electorală, iar eficienta Parlamentului trebuie asigurată pentru lunile septembrie-noiembrie. Implementarea reformei se va face în toamnă, cu intrarea în vigoare de la 1 ianuarie, în aşa fel încât noul Parlament să aibă o nouă structură”, a spus Andrian Candu.

Potrivit lui, conceptul despre cum trebuie să arate structura Parlamentului şi tot ce înseamnă optimizări este gata. În noul Parlament nu vor exista asistenţi parlamentari, care în prezent sunt peste o sută şi sunt o povară bugetară, menţionează preşedintele legislativului. În luna august se va veni cu o planificare de acţiuni şi din luna septembrie se va lucra la implementarea mai multor sisteme electronice, inclusiv a votului electronic.

0