Andrei Năstase, despre reforma Guvernului: „Se încearcă izgonirea de la treuca puterii a lui Ghimpu și aducerea tehnocraților loiali lui Plahotniuc și Dodon”

by Genko Genko

Uneori am impresia că guvernarea nu face nimic altceva decât să se inspire din programul politic al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), întrucât despre necesitatea unei reforme reale a administrației publice centrale au vorbit și au scris liberii partidului acum doi ani, argumentând că pentru o țară mică ca Republica Moldova nu este acceptabilă o garnitură guvernamentală excesivă ca număr, spune liderul formațiunii politice Andrei Năstase.

Totuși, Năstase spune că este inacceptabil ca în procesul de reformare a administraţiei publice centrale să existe abordări superficiale, care s-ar limita la reducerea drastică a numărului de ministere şi altor autorităţi cu schimbarea funcţiilor de la o zi la alta. „Orice reformă trebuie să pornească de la o analiză funcţională solidă care va arăta adevărata realitate dintre instituţii şi sector”, spune acesta.

Mai mult, liderul PPDA este de părere că prin reforma anunțată de oligarhul și lideru PD, Vladimir Plahotniuc, se încearcă „izgonirea de la treuca puterii a lui Ghimpu și reformatarea Executivului cu participarea așa-zișilor tehnocrați apartinici, loiali personal lui Plahotniuc și Dodon”.

„Într-un stat capturat această reformă, ca și multe altele, nu se face reieșind din necesitățile oamenilor și mediului de afaceri. Vă amintiți că Prim-ministrul Filip a vorbit despre această reformă încă la 28 aprilie 2016. De ce nu s-a produs acest lucru în perioada indicată? A trecut mai mult de un an de la acea declarație și Plahotniuc revine la ideea buclucașă și face acest lucru demonstrativ, în lipsa șefului formal al executivului. Chipurile, pentru că acum ar fi apărut oportunitatea politică. (…) Totodată, procesul respectiv coincide cu înțelegerea aproape fățișă cu Dodon privind guvernarea comună în condițiile în care ultimul acceptă statutul de frate mai mic. Așadar, se produce izgonirea de la treuca puterii a lui Ghimpu și reformatarea executivului cu participarea așa-zișilor tehnocrați apartinici, loiali personal lui Plahotniuc și Dodon. Pe coordonatorul mafiei nici nu-l deranjează faptul că, de regulă, reforma Guvernului se face imediat după alegeri de o putere credibilă, care are mandat proaspăt și legitim de la popor. Pe el nu-l interesează că, tradițional, în procesul unei astfel de reforme complexe multe instituții ale statului, care și așa sunt puțin eficiente, funcționează la turații minime. Plahotniuc e conștient de faptul că toate deciziile importante vor fi luate la Nobil și nu la Guvern. Pentru dânsul important e să nu existe probleme organizaționale la Ministerul Afacerilor Interne și Procuratură, instituții captive care asigură securitatea regimului și sunt principalele unelte de represiuni și intimidări a opoziției”, a declarat Năstase într-un interviu pentru tribuna.md.

În context, liderul PPDA spune că scopul primordial al lui Plahotniuc este distragerea atenției de la tentativa de modificare a sistemului electoral, cu care a dat în bară și, în mare parte, a pierdut sprijinul europenilor.

„Trebuie să recunoaștem că în ultimii ani administraţia publică a fost profund devalorizată. Funcţionarii publici au fost trataţi printr-o lipsă de respect din partea autorităţilor. Politizarea excesivă, sisteme incorecte de promovare în carieră, salarii mici, fluctuaţia cadrelor din cauza lipsei stimulării funcţionarilor, lipsa unor reguli clare, corupţia care a înflorit în aceşti ani, i-a demotivat profund pe oamenii de stat cu adevărat responsabili. Aceste fenomene au slăbit simţitor calitatea instituţiilor noastre publice”, ma spune Năstase.

Pentru o reformă pozitivă, liderul PPDA este de părere că sistemul trebuie să scape de „rotaţia cadrelor” în care vin tineri, acumulează experienţă şi pleacă să activeze în alte domenii, sau în afara ţării din cauza salariilor mizerabile.

„Trebuie să scăpăm de această blestemată „rotaţie a cadrelor” în care vin tineri, acumulează experienţă şi pleacă să activeze în alte domenii, sau în afara ţării din cauza salariilor mizerabile şi a atitudinii pline de dispreţ a guvernanţilor. Această realitate nu ne permite să avem un corp de funcţionari bine pregătiţi şi motivaţi să activeze în administraţie, de unde şi lipsa de eficiență a instituţiilor noastre”, mai spune Năstase.

În acest sens, una din priorităţile PPDA, în cazul în car va accede la guvernare, este o modernizare profundă a instituţiilor statului, în special a administraţiei publice centrale. „Avem nevoie de o administraţie publică eficientă, compactă şi responsabilă. Printre acțiunile care vor fi întreprinse de către noi se numără în primul rând profesionalizarea corpului de funcţionari publici. Acest lucru se va realiza prin menţinerea celor mai buni funcţionari, eliberarea din funcţie a funcţionarilor corupţi şi incompetenţi. Este necesară desfăşurarea unui proces riguros de recrutare”, mai spune liderul PPDA, Andrei Năstase.

CITIȚI ȘI...