Anchetatorul din Transnistria care a făcut dezvăluiri despre „Energocapital” a fost demis și riscă dosar penal

Anchetatorul din Transnistria care a făcut dezvăluiri despre „Energocapital” a fost demis și riscă dosar penal

Anchetatorul transnistrean Aleksandr Haricikov, care a dezvăluit anterior că întreprinderea de la Tiraspol „Energocapital”, care pretinde de la compania de stat „Energocom” o datorie şi penalităţi în valoare de 350 de milioane de lei, a scos din regiunea transnistreană peste 19 milioane de dolari sub formă de dividende, riscă să fie cercetat penal.

Acesta a făcut dezvăluiri despre controversatul intermediar de la Tiraspol „Energocapital” în cadrul unei şedinţe a comisiei speciale deschisă în cadrul așa-numitului sovietului suprem privind investigarea crizei valutare din Transnistria. Declarațiile sale au fost calificare drept „false” de o comisie specială de anchetă fondată la indicația așa-numitului lider transnistrean, Evgheni Șevciuk.

Echipa de experți ar fi constatat că toate documentele și declarațiile anchetatorului sunt false, potrivit novostipmr.com. Comisia de anchetă anunță că Haricikov ar fi fost demis după declarațiile făcute.

Anchetatorul Haricikov a prezentat aşa-zişilor parlamentari nistreni documente ce demonstrează scoaterea banilor proveniţi din desfacerea gazului în offshor-uri – copii ale ordinelor de plată ale companiei „Energocapital”.

Un document din octombrie 2015 demonstrează că „Energocapital” a transferat 2 milioane de dolari, prin Victoriabank, companiei „Ornamental Art Limited” un off-shore din Hong-Kong. Potrivit lui Haricikov, în decursul unui an, „Energocapital” a transferat ca dividende 19 milioane de dolari.

În dezvăluirile sale, anchetatorul a făcut referire la implicarea directă a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Vinovăţia acestuia urmează să fie demonstrată de către instituţiile de anchetă. Totodată, aceste informaţii au fost transmise procuraturii din Federaţia Rusă, care urmează să verifice datele.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a reiterat că întreoligarhul Vladimir Plahotniuc și liderul separatist Evgheni Șevciuk ar exista o înțelegere cu privire la importurile de energie electrică din stânga Nistrului. Potrivit acestuia, cei doi au creat o schemă criminală prin care obțin anual 150 de milioane de dolari, bani achitați de cetățenii Republicii Moldova prin facturile la energia electrică.

0