Anchetă în România: Alegătorii din Republica Moldova ar fi fost corupți la alegerile prezidenţiale din 2009

by Genko Genko

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, că la Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile prezidenţiale din 2009 trebuie lămurită şi situaţia votului de la unele ambasade ale României din străinătate, în principal în Republica Moldova.

„Vom prezenta toţi propuneri de audiere, evident că vor trebui chemaţi la audieri şi cei care au gestionat din poziţia de ambasador sau din alte poziţii din cadrul ambasadelor procesul electoral. Cunoaşteţi cu toţii, de exemplu, cazul de la Paris, unde foarte multă lume a făcut afirmaţia că nu s-ar fi putut vota, într-un interval de timp limitat, de către atâtea persoane. Sunt situaţii de acest tip reclamate şi pentru Italia, Republica Moldova, Spania. Vor fi invitaţi toţi cei care pot spune ceva legat de aceste alegeri”, a precizat Ţuţuianu, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus că la comisie vor veni la audieri Dan Andronic, fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru, Vasile Blaga, Mircea Geoană, Dan Şova, Victor Ponta, Marian Vanghelie.

„Lista este mai lungă, fiecare grup parlamentar am convenit că va depune o listă cu persoane a căror audiere o consideră utilă. Cred că este foarte important ca această comisie să lămurească toate aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, trebuie să lămurim şi celebra întâlnire din casa generalului Oprea, din perspectiva interesului public legat de alegerile prezidenţiale şi trebuie să dăm garanţia cetăţenilor că votul lor contează şi că nimeni nu poate deturna prin acte oculte voinţa cetăţenilor. Desigur că în măsura în care vor fi constatate, din dezbateri, din informaţiile primite şi din documente, fapte care sunt de natură penală, vom proceda la sesizarea organelor de procedură penală”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

Pe marginea votului din Republica Moldova sunt desfășurate mai multe anchete în România.

Fostul premier român Victor Ponta a fost audiat pentru a da explicaţii în dosarul în care cumnatul său, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi evaziune fiscală, dar şi pentru a-l interoga în legătură cu banii cheltuiţi de deputatul Sebastian Ghiţă în Republica Moldova, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

Ghiţă este acuzat că a plătit la negru materiale electorale în campania sa parlamentară din 2012, precum şi că s-a implicat activ şi financiar în campania lui Victor Ponta la prezidenţiale, în 2014, obținând voturi pentru Ponta în Republica Moldova.

CITIȚI ȘI...