Anatol Şalaru: Dodon urmăreşte să subordoneze Moldova intereselor Rusiei, devenind noua problemă de securitate la frontiera UE şi NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Igor Dodon îşi continuă acţiunile împotriva intereselor de securitate ale Republicii Moldova, spune fostul ministru liberal al Apărării, Anatol Şalaru, demis prin decretul actualului şef de stat, la solicitarea liderului PL Mihai Ghimpu. Reacţia vine după ce Dodon a semnat un decret privind retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timofti.

Şalaru susţine că prin retragerea strategiei de securitate Dodon intenţionează să subordoneze securitatea Republica Moldova intereselor Federaţiei Ruse şi să decupleze Republica Moldova de colaborarea cu NATO.

„Astăzi a decis să retragă de la Guvern proiectul Strategiei de Securitate trimisă spre aprobare de către fostul preşedinte, Nicolae Timofti. În calitate de ministru al apărării am lucrat la această strategie alături de experţi naţionali şi internaţionali. Ţinta lui Igor Dodon prin retragerea strategiei de securitate urmăreşte mai multe obiective. Pe de o parte, intenţionează să subordoneze securitatea Republica Moldova intereselor Federaţiei Ruse, iar pe de altă parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborarea cu NATO”, a reacţionat Şalaru.

Fostul ministru al Apărării aminteşte că Strategia de securitate este parte a acordului Defence Capacity Building Initiative — DCBI) (Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare), astfel Igor Dodon intenţionează printr-o nouă strategie de securitate să blocheze şi eventualele colaborări de securitate, în special pe domeniul militar, anunţate de SUA, Germania şi România cu Republia Moldova.

Totodată, acesta spune că „întârzierea adoptării de către Guvern a Strategiei de Securitate este de neînțeles şi deja periculos pentru interesele de securitate ale Republicii Moldova”.

„Dacă Igor Dodon îşi va pune în aplicare planul, Republica Moldova va deveni noua problemă de securitate la frontiera UE şi NATO dar, în acelaşi timp va deveni o problema majoră şi pentru Ucraina”, anticipează Anatol Şalaru.

Citeşte şi: (DOC) Republica Moldova a rămas fără Strategia Națională de Apărare; Dodon anulează proiectul lui Timofti

Actualul şef al statului motivează că a retras proiectele, deoarece „conținutul lor nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate”.

Acesta aminteşte că, conform legii, inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a președintelui Republicii Moldova, astfel a dispus crearea Comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, „care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...