Analiză Deutsche Welle: De ce mizează Tsipras pe cartea Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul elen Alexis Tsipras a sosit azi la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un moment critic al negocierilor dintre Atena şi partenerii săi europeni cu privire la datoria externă a Greciei.

Putin a negat însă că Grecia ar fi solicitat asistență financiară Moscovei. Alexis Tsipras va rămâne până mâine la Moscova, urmând să aibă o întâlnire cu prim-ministrul rus Dmitri Medvedev şi să poarte convorbiri cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narâșkin.

În acest context, site-ul Deutsche Welle a publicat o amplă analiză referitoare la ultimele acţiuni ale liderului Syriza. „Va recompensa Moscova cu un credit de miliarde Grecia, dacă Atena devine „calul Troian din UE” şi încalcă sancţiunile în vigoare? Bruxellesul priveşte nervos pokerul politic al Atenei.

Comisia Europeană de la Bruxelles nu poate comenta vizitele oficiale ale politicienilor din statele comunitare, chiar dacă ele sunt cum nu se poate mai nepotrivite, precum prezenţa lui Alexis Tsipras la Moscova. Aşa încât, cu o zi înaintea „Zilei X”, la Bruxelles, toate gândurile s-au îndreptat spre o temă mai inofensivă: piersicile. În cazul în care Grecia va încălca sancţiunile europenilor aplicate Rusiei încă de anul trecut, incluzând aici boicotul comercial referitor la produsele agrare, ce-i va rămâne de făcut Comisiei Europene?

De la intrarea în vigoare a sancţiunilor, nu doar crescătorii de somon din Scoţia şi cultivatorii de mere din Polonia sunt nemulţumiţi de pierderi, ci şi fermierii greci, care rămân cu piersicile în pom. În mod normal, până la 60 la sută din recolta de piersici din Grecia ajunge direct la consumatorii ruşi; înainte de impunerea embargoului, agricultorii greci exportau în Rusia bunuri în valoare de 180 de milioane de euro, reprezentând aproximativ un sfert din producţia totală. „Aşteptăm un tratament egal pentru toate statele membre”, a declarat un oficial de la Bruxelles, referindu-se la competenţele exclusive ale UE referitoare la comerţ.

O altă avertizare faţă de Atena, să nu acţioneze de capul ei, în privinţa relaţiilor cu Rusia. Evident că miza principală nu sunt piersicile, ci mult mai mult: publicaţia rusă Commersant anunţa înaintea vizitei lui Tsipras că temele de pe agenda convorbirilor sunt reduceri la livrarea de gaz şi eventuale credite, condiţionate însă de cote de participare achiziţionate de statul rus. Nu s-a precizat care din companiile de stat elene sunt interesante pentru ruşi. Moscova şi-ar dori să obţină acţiuni la portul din Salonic. Se ştie că negocierile de participare la compania elenă de alimentare cu gaz Depa au eşuat. La rândul ei, Grecia ar putea oferi prelungirea planificatei Turkish Stream pe propriul teritoriu, pentru a alimenta mai depare sud-estul Europei. O ofertă tentantă pentru concernul Gazprom, căruia nu i-ar rămâne altceva de făcut decât să reducă preţul mare la gaz la nivelul celor practicate în Uniunea Europeană, conform sursei citate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...