(ANALIZĂ) Bloomberg: Cu ce preț Putin a întors soarta Rusiei la 180 de grade

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La începutul perioadei sale de „domnie”, președintele rus Vladimir Putin s-a ridicat la nivelul așteptărilor liderilor occidentali. Însă de la o vreme, acesta a schimbat destinul Rusiei la 180 de grade, susține Bloomberg.

După anul 2000, el a redus taxele și a pregătit terenul pentru aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Situația financiară părea stabilă, așa că investițiile străine au crescut, provocând un avans de 1.200 la sută a indicelui bursier Micex, până în 2008, când a izbucnit criza economică. În aceeași perioadă, rubla s-a apreciat cu 12%.

Însă după al treilea mandat, el a rupt legăturile cu țările occidentale, a luat măsuri împotriva populației, a restrâns libertatea economică și a alimentat rebeliunea din Ucraina, susține Bloomberg.

Rezultatul? În prezent, Rusia se confruntă cu recesiune, a primit numeroase sancțiuni și investitorii fug cu banii din țară, devenind paria piețelor de capital.

În timp ce indicele mondial MSCI World Index a urcat cu 9,7% față de acum un an, bursa de la Moscova a înregistrat un recul de 2,6 la sută. Rubla se apropie de minimul istoric, coborând cu 29 la sută față de nivelul înregistrat în primul mandat de președinte al lui Vladimir Putin.

„Vor fi consecințe pe termen lung”, a avertizat Michael McFaul, fost ambasador al Statelor Unite în Rusia, în prezent profesor la Stanford University din California. „E o tragedie că Putin a ales să meargă într-o direcție total diferită”, a adăugat americanul.

Pentru a ne face o idee despre cum putea să fie prezentul Rusiei, trebuie să ne amintim că, între 2000 și 2008, economia acestui stat a crescut în medie cu 7% pe an.

În 2012, Fondul Monetar Internațional susținea că produsul intern brut va crește cu 3,9 la sută în 2013. În schimb, creșterea a fost doar de 1,3 la sută. O performanță similară este așteptată și de Anders Aslund, de la Peterson Institute for Internațional Economics din Washington.

Alți analiști sunt și mai pesimiști, precum Alexei Kudrin, fost ministru de Finanțe, care a spus că țara sa va stagna sau va înregistra o scădere a PIB-ului anul viitor.

Efectele conflictului din Ucraina

„Implicarea în conflictul din Ucraina a dus la o slăbire și mai acută a creșterii economice”, consideră Charles Collyns, economist șef la Institute of Internațional Finance în Washington.

Străinii au retras aproape 850 de milioane de dolari din fondurile de investiții rusești în ultimul an, potrivit datelor adunate de firma EPFR Global din Cambridge, Massachusetts. Mai mult, arestarea miliardarului Vladimir Ievtusenkov va alimenta și mai mult această retragere de capital.

Mai mult, unele companii au renunțat la planurile de extindere în Rusia, precum Blackstone Group LP din New York.

În consecință, visul lui Putin de a face din Rusia a cincea economie a lumii până în 2020 s-a ruinat, a apreciat Sergei Guriec, fost consilier pe teme economice al premierului rus Dmitri Medvedev.

El susține că planul acesta s-ar fi putut realiza, dacă liderii ar fi creat premisele unui avans economic de cel puțin 5% pe an.

Însă Guriec amintește că s-au schimbat multe lucruri bune, după ce președintele rus a renunțat să își mai ducă la îndeplinire promisiunile.

În 2000, după ce l-a înlocuit pe Boris Elțîn, Putin a închis o bază în Cuba și una în Vietnam. După atentatele din 11 septembrie, el a susținut că va oferi sprijin necondiționat Statelor Unite.

La nivel național, el a redus taxele pe venit la 13 la sută, în condițiile în care acestea ajungeau chiar și la 30%, aplicând o relaxare fiscală și în cazul firmelor (de la 35% la 24%).

În consecință, veniturile la buget din această sursă au explodat. „Situația ar fi fost cu totul alta dacă Putin s-ar fi comportat diferit”, susține Mihail Kasianov, premier în timpul primului mandat al președintelui rus, care acum e unul dintre liderii Opoziției.

Însă relațiile cu SUA și cu restul Occidentului s-au deteriorat treptat, iar ideea de capitalism nu a fost niciodată îmbrățișată cu totul de Putin, susține publicația citată. Tensiunile au escaladat după ce Rusia a susținut revolta rebelilor din Ucraina.

Impactul sancțiunilor

Dacă primele valuri de sancțiuni (înghețarea activelor și interdicția eliberării vizelor) nu au afectat prea mult Rusia, cele mai recente măsuri vor încurca cu siguranță planurile lui Putin, arată Bloomberg.

Occidentul a sancționat de curând cea mai mare bancă locală, OAO Sberbank, precum și companii din domeniul energetic și din cel al apărării.

„Ele vor limita capacitatea Rusiei de a implementa proiectele de care are nevoie pentru a avea o creștere economică sănătoasă”, a explicat Kasianov, care susține că sancțiunile vor accelera prăbușirea întregului sistem economic al țării, ce va provoca o criză sistemică.

În ciuda faptului că bursa a fost pe plus în ultimele zile, iar rubla și-a revenit ușor, analistul Benoit Anne de la Societé Generale susține că investitorii nu se vor întoarce prea curând în Rusia.

Răspunul Rusiei

Recent, premierul rus Dmitri Medvedev a descris sancțiunile impuse țării sale că fiind „ridicole”, avertizând că țările europene vor suferi o lovitură dură.

El a apreciat, că produsele achiziționate din Occident vor fi înlocuite de cele provenite de la producătorii locali, precum și din țările din America Latină și Asia. Mai mult, companiile europene vor avea acces limitat în Rusia. „Acesta este prețul pe care trebuie să îl plătească”, a avertizat Medvedev, într-un interviu acordat postului de televiziune Vesti 24.

„Suntem persoane rezonabile. Dacă ajungem la un acord, atunci ne vom onora contractele existențe, inclusiv cele cu partenerii din America Latină și Asia. Iar occidentalii, care vor fi nerăbdători să se întoarcă pe piață rusească, vor lua doar partea ce va rămâne, nimic mai mult”, a adăugat oficialul de la Moscova.

Medvedev a susținut că sancțiunile aplicate de UE în domeniul investițiilor sunt „fără sens”, însă Rusia va reuși să depășească și acest obstacol. Mai mult, el consideră că măsurile adoptate de Occident nu afectează prea mult economia țării.

În același timp, în ciuda tensiunilor, Rusia nu va abandona piețele de pe bătrânul continent.

„Le furnizăm între 130 și 140 de miliarde de metri cubi de gaz și 200 de milioane de tone de petrol. Pentru noi, e o piață importantă. O piață pe care am cucerit-o”, a spus Medvedev.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...