Anadolu post: „Turcia așteaptă sprijinul direct al Moldovei împotriva FETO, a spus Recep Tayyip Erdogan”

Anadolu post: „Turcia așteaptă sprijinul direct al Moldovei împotriva FETO, a spus Recep Tayyip Erdogan”

Relatând despre prima zi a vizitei lui Recep Tayyip Erdogan la Chișinău, varianta electronica a ziarului turc „Anadolu post” scrie că „președintele turc a spus miercuri că țara așteaptă sprijinul „fără ezitare” al Moldovei în lupta împotriva Organizației Teroriste Fetullah (FETO)”, notează IPN.

„În lupta comună împotriva FETO, poporul turc așteaptă de la prietenii săi moldoveni să arate fără ezitare sprijinul necesar”, îl citează Anadolu post pe Recep Tayyip Erdogan de la conferința de presă comună cu omologul său Igor Dodon în Chișinău.

„Erdogan a subliniat, relatează Anadolu post, că FETO s-a infiltrat în Forțele Armate ale Turciei, în poliție, sistemul justiției și în toate instituțiile statului și a specificat că Moldova, de asemenea, e supusă riscului ca grupul terorist să facă același lucru în țară”.

Independent.md precizează că potrivit traducerii simultane oferite de Președinție, după ce a vorbit despre tentativa de lovitură de stat din Turcia, Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că „și noi vă vom susține atunci când este nevoie fără să avem niciun pic de teamă”.

„Vreau să vă amintesc că la tentativa de lovitură de stat noi am avut mai mult de 251 de martiri și foarte mulți veterani (???). Din păcate acești membri ai organizației s-au strecurat în organizațiile noastre, este o organizație teroristă care își continuă activitățile și în Republica Moldova. Ei încearcă să se infiltreze în autoritățile moldovenești și să urmeze aceeași pași, așa cum au făcut și în țara noastră și sunt de părere că prietenul trebuie să-i povestească prietenului ce a pățit ca și prietenul lui să știe cum să se ocrotească”, a mai spus Erdogan conform traducerii oferite de Președinție.

Accentuând că Gagauz-Yeri are o poziție specială în relațiile cu Moldova, Anadolu post arată că Erdogan a invocat în cadrul conferinței „discuția celor doi lideri despre importanța implementării schimbărilor legale referitoare la turcii găgăuzi”. În context, Anadolu post citează declarația liderul turc că „mecanismul de cooperare strategică la nivel înalt a fost stabilit”.

„Vorbind despre inaugurarea edificiului prezidențial, restaurat de TIKA (Agenția turcă de cooperare internațională – n.r.) Erdogan a spus că ar vrea să continue să sprijine Moldova în viitor”, relatează IPN citând Agenția Anadolu.

0