Amnesty International denunță exploatarea femeilor suspectate de legături cu Statul Islamic în Irak

Amnesty International denunță exploatarea femeilor suspectate de legături cu Statul Islamic în Irak

Amnesty International a criticat marți pedepsele colective împotriva femeilor și copiilor care au avut o conexiune, fie și îndepărtată, cu bărbați cu legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și exploatarea sexuală a femeilor în taberele unde acestea sunt ținute închise, relatează AFP.

Într-un raport intitulat „Condamnații: femeile și copiii izolați, blocați și exploatați în Irak”, organizația de apărare a drepturilor omului spune că a anchetat opt tabere cu persoane strămutate. „Mii de femei și copii suspectați de legături cu SI sunt condamnați pentru fapte pe care nu le-au comis”, atrage atenția Amnesty.

Conform ONG-ului, aceste femei și acești copii „sunt privați de hrană, de apă și de acces la îngrijiri medicale, împiedicați să aibă documentele oficiale necesare pentru a lucra sau circula”. De asemenea, „li se interzice să se întoarcă la casele lor, iar femeile sunt supuse hărțuirilor sexuale, violurilor și exploatării sexuale”.

„Disperate și izolate, femeile sunt supuse unui risc ridicat de a fi exploatate sexual de către membrii forțelor de securitate, gardieni și membrii milițiilor din interiorul și din exteriorul taberelor”, mai transmite ONG-ul.

În cele opt tabere vizitate, Amnesty subliniază că „femeile sunt constrânse sau devin obiectul unor presiuni pentru a avea relații sexuale în schimbul banilor, ajutorului umanitar sau protecției”.

Ele riscă de asemenea să fie violate. „Femeile sunt victimele unor acțiuni dezumanizante și ale unui tratament discriminatoriu de către soldații care operează în tabere. Oamenii însărcinați cu protejarea lor se transformă în prădători”, spune Lynn Maalouf, directoare de cercetări pentru Orientul Mijlociu a Amnesty International.

În opinia sa, „guvernul irakian trebuie să-și dovedească dorința fermă de a pune capăt violențelor împotriva femeilor prin inculparea autorilor faptelor și prin a împiedica intrarea în tabere a bărbaților înarmați”.

Amnesty cere de asemenea autorităților „să pună capăt imediat practicii generalizate și sistematice a disparițiilor bărbaților suspectați că au avut legături cu Statul Islamic, deoarece această procedură lasă mii de soții, mame sau fiice și fii într-o situație disperată”.

Bagdad și-a anunțat în decembrie „victoria” împotriva grupării Statul Islamic, al cărei „califat” autoproclamat se întindea din 2014 pe mari porțiuni de teritoriu din Siria și Irak.

0