Americanii schimbă tactica războiului: Armata care se joacă cu mintea adversarului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea mai bună cale pentru infanteriştii marini ai SUA de a se impune în viitoarele conflicte este cea prin care vor reuşi să se joace cu mintea adversarilor, crede comandantul departamentului de tactici de lupta cibernetică din Infanteria Marină.

Generalul de brigadă Loretta Reynolds crede că Infanteria Marină a SUA trebuie să îşi dezvolte capacităţile ofensive în materie de informaţii distribuite în zonele de conflict, după cum anunţă portalul Defense News.

Război informaţional

Reynolds, care conduce departamentul de tactici de lupta cibernetică din Corpul de Infanterie Marina, susţine că războiul informaţional reprezintă mai mult decât protejarea reţelelor create în teatrele de operaţiuni sau decât cunoaşterea teritoriului cibernetic pe care se duce bătălia.

„Este vorba şi despre a penetra spaţiul cognitiv al adversarului pentru a-l aduce în poziţia în care va fi nevoit să ia deciziile pe care doreşti că acesta să le ia şi în momentul în care îţi doreşti să le ia.

Vorbim despre un mod în care pui la bătaie toate resursele pentru a permite unui comandant să aibă opţiuni care îi permit să controleze mediul informaţional şi să stabilească modul de gândire al adversarului”, a explicat generalul de brigada.

Să fie cu un pas înaintea inamicului se poate dovedi crucial pentru infanteriştii marini americani, pe măsură ce se confruntă cu tot mai mulţi inamici neştiuţi ce par să apară din umbră.

Provocări globale

Armata americană este nevoită să înfrunte atât adversari clasici, de tipul statelor super-înarmate, conduse de lideri cu o gândire iraţională, dar şi inamici non-statali, cum ar fi grupările care se ocupă cu traficul de persoane şi de arme sau organizaţii teroriste.

„Dacă privim la provocările pe care le avem de înfruntat în ziua de astăzi, vom observă că nu mai putem vorbi de probleme locale.

Acestea depăşesc graniţele naţionale şi se extind dincolo de o regiune sau alta. Sunt globale ca dimensiune şi necesită o abordare globală”, a explicat şi amiralul Robert Sharp, comandantul Serviciului de Informaţii al Marinei americane.

Corpul infanteriştilor marini are deja 13 plutoane de soldaţi implicaţi în războiul cibernetic şi informaţional, dar cea mai grea sarcină nu o reprezintă contracararea adversarilor din mediul digital, ci pregătirea soldaţilor pentru acest tip de conflict, recunoaşte gen. Loretta Reynolds.

„Când am pus pe picioare forţa de reacţie şi misiuni în domeniul cibernetic, nimeni nu a privit cu ochi buni acest department, mai ales că în Corpul Infanteriei Marine se trecuse deja la restructurări de personal”, a explicat Reynolds.

Procesul de recrutare a fost unul dificil, în condiţiile în care experţii în domeniu provin din rândul civililor nonconformişti. Nici vorba însă de debandadă în rândul trupelor comandate de Reynolds.

„Aceşti tineri soldaţi sunt extraordinari: sunt deştepţi, au idei bune şi uneori trebuie să îi laşi liberi ca să rezolve problemele. Este o plăcere să îi urmăreşti la treaba”, susţine şefa trupelor de ofensivă cibernetică ale infanteriei marine.

„Ştim că facem progrese atunci când tinerii infanterişti, marinari, aviatori vin şi se aşează în faţă tastaturii la fel de relaxaţi că şi cum ar fi acasă.

Diferenţa este că ei conştientizează că se află în spatele unui pupitru de comandă al sistemelor de armament şi al centrelor de coordonare a misiunilor strategice”, a explicat şi amiralul Kevin Lunday, directorul progamului de antrenament şi pregătire din cadrul Comandamentului Cibernetic al SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...