Americanii prăbuşesc preţul petrolului pentru a lovi in Rusia?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Scăderea prețului petrolului, care s-a reflectat în ieftinirea carburanților, a reprezentat o gură de oxigen pentru consumatorii occidentali. Însă este posibil ca această situație să fie, de fapt, un plan al Statelor Unite de a „ataca” din punct de vedere economic Rusia și Iranul?

Thomas L Friedman, care scrie editoariale pentru publicația americană New York Times, susține că răspunsul la întrebare este „da”, potrivit BBC.

Citeşte şi: Barilul de petrol WTI a coborât sub 80 de dolari

El amintește că în ciuda situației tensionate din multe țări producătoare de petrol – Libia, Irak, Nigeria și Siria – prețul resursei a scăzut foarte mult în ultima perioadă.

Analiștii susțin că acest lucru este generat de mai mulți factori. Americanii produc acum 8,7 milioane de barili pe zi, o cantitate record în ultimele decenii. Cererea la nivel mondial este încetinită de reîntoarcerea recesiunii în Europa și de creșterea economică lentă a Chinei. La acești factori se adaugă și o producție constantă a statelor membre Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Însă în loc să se uite la cauze, în articolul său, Friedman se axează mai mult pe efecte: Rusia și Iranul au înregistrat un declin al veniturilor la buget din această sursă.

El susține că Statele Unite au cel mai mult de câștigat de pe urma situației actuale, având în vedere că americanii își doresc ca sancțiunile aplicate Rusiei să „muște” cât mai mult din economia țării conduse de Vladimir Putin.

Iar, având în vedere că veniturile din vânzarea de petrol și gaze formează aproape jumătate din bugetul Rusiei, scăderea prețului țițeiului reprezintă o lovitură puternică pentru finanțele Kremlinului. Mai ales în condițiile în care rubla a ajuns la un nivel minim al ultimilor ani față de dolar și euro, iar investitorii privesc cu neîncredere ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„E vorba de afaceri, însă îmi dă senzația că e vorba și de un război în domeniul petrolului”, mai scrie Thomas L Friedman.

Și Paul Richter de la Los Angeles Times admite că Rusia și Iranul încep să resimtă efectele negative ale scăderii preţului petrolului.

Citeşte şi: Motivul pentru care prețul petrolului este în continuă scădere

„Lumea nu se așteaptă ca presiunea în domeniul economic să îl facă pe Putin să își schimbe planurile sale agresive de a obține o influență cât mai mare asupra Ucrainei. Totuși, ea provoacă tensiuni între liderul rus și oligarhii țării”, menționează Richter.

Bugetul Rusiei pentru 2015 este realizat pe baza unui preț al petrolului de 96 de dolari pe baril, a declarat recent Maxim Oreskin, șeful departamentului de planificare strategică din Ministerul de Finanțe, astfel că o scădere de doar un dolar sub această cotație privează bugetul Rusiei de venituri de circa 80 de miliarde de ruble (2,1 miliarde dolari).

În ceea ce privește Iranul, jurnalistul notează că un preț sub pragul de 100 de dolari cauzează un gol important în bugetul acestei țări și îi subminează poziția în cadrul negocierilor pe teme nucleare cu Occidentul.

Reacția presei ruse
Opiniile exprimate în presa americană au avut ecou în cea din Rusia.

„Dependența economiei Rusiei de resursele energetice este adesea comparată cu o dependență de droguri”, notează publicația Nezavisimaya Gazeta.

„În acest caz, metodele prin care se încearcă scăderea prețului petrolului pe piețele globale pot fi comparate fără probleme cu declanșarea unor agonii care apar odată cu intrarea în sevraj. Iar acest lucru este făcut cu intenția evidență de a submina economia țării și influența sa pe scena globală”, continuă publicația citată.

Mai mult, Nikolay Makeyev și Konstantin Smirnov scriu în Moskovskiy Komsomolets că se tem că Rusia se va confrunta cu o nouă criză economică, mai dureroasă decât cea din 2008-2009. „Putem spera că prețul petrolului își va reveni la cel puțin 90 de dolari pe baril”, susțin jurnaliștii citați.

Citeşte şi: Europa ar putea economisi 80 de miliarde de dolari datorită scăderii prețului petrolului

Alte teorii ale conspirației
În altă ordine de idei, unii analiști consideră că petrolul a provocat un război economic între SUA și Arabia Saudită.

Conform acestor teorii, americanii au crescut producția pentru a concura cu țara din Peninsula Arabă, care este cel mai mare producător la nivel mondial.

În replică, cei din Arabia Saudita au de gând să lase prețul țițeiului să scadă atât de mult încât să scoată din joc companiile mici din SUA, care se confruntă cu costuri ridicate de exploatare a resurselor neconvenționale.

Dacă cotația petrolului va coborî și mai mult, atunci ele ar putea intra în faliment, arată Akhil Handa de la Indian Republic.

În ultimii șase ani, producția de petrol a Statelor Unite a avansat cu 70%.

Petrolul se prăbușește
Pe piața americană, prețul unui baril de petrol a scăzut, joi, cu doi dolari, până la 80 de dolari, ajungând la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani. Similar, prețul petrolului Brent de la bursa din Londra, în funcție de care se calculculeaza și petrolul Ural relevant pentru Rusia, a coborât la 82,60 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2010.

În loc de concluzie
BBC notează că această situație are atât câștigători, cât și pierzători, însă depinde din ce punct de vedere o privim. Mai mult, jurnaliștii britanici amintesc că speculația e în natura umană, mai ales când e vorba de mize uriașe.

Pe de altă parte, oamenilor le place să emită teorii decât să creadă că bunul mers al economiei stă în mâna unor factori imprevizibili.

Citeşte şi: Putin se teme de un colaps economic din cauza prețului scăzut al petrolului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...