Amenințarea PSRM de a boicota alegerile din 2018 nu îl sperie pe Plahotniuc: Va fi un „avantaj”

Amenințarea PSRM de a boicota alegerile din 2018 nu îl sperie pe Plahotniuc: Va fi un „avantaj”

Socialiştii şi președintele Igor Dodon încearcă să meargă împotriva voinţei cetăţenilor, care îşi doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct. Așa comentează oligarhul Vladimir Plahotniuc inițiativa șefului statului de a schimba sistemul electoral actual în unul mixt.

„De ce totuşi Igor Dodon a cerut pentru preşedinte alegeri directe, dar pentru organul legislativ suprem nu doreşte să aibă aceiaşi abordare? E foarte simplu. Pentru că vorbele socialiştilor cum că ar fi pregătiţi de schimbarea clasei politice sunt o ficţiune. Declaraţia lor privind necesitatea respectării dorinţei poporului – o tratează tot ca pe o ficţiune, pe care o folosesc doar atunci când coincide cu interesele PSRM şi când trebuie să se mai joace, pentru a câta oara, cu vectorul geopolitic”, comentează Plahotniuc.

La fel o ficţiune este şi iniţiativa socialiştilor privind introducerea sistemului electoral mixt, spune oligarhul.

În opinia lui Plahotniuc, proiectul lui Dodon „nu este real”. „El este doar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, de a îndrepta discuţiile într-o altă direcţie, de a tergiversa şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide, nu au încredere în Parlament, când nu deţin nici un control asupra deputaţilor”, mai spune șeful PD.

Citește și: PSRM cere UE să pună presiuni pe PD și amenință cu boicotarea alegerilor din 2018

În context, acesta afirmă că PD este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, sa aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal. Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces.

„Vom face asta chiar dacă PSRM ameninţă cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Asta nu e cel mai rău lucru, l-aş trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot”, mai anunță Vladimir Plahotniuc.

0