Ambasadorul rus la UE: Criza din Ucraina, provocată de politica neprofesionistă a Uniunii Europene și SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza din Ucraina este rezultatul ”politicii incompetente și neprofesioniste” a Uniunii Europene și SUA privind atragerea Kievului pe orbita lor, a declarat vineri reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov.

”Actualul regim de la Kiev provine din această criză, care a apărut inițial ca urmare a liniei politice incompetente și neprofesioniste a UE și a SUA”, a insistat Cijov, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, faptul că Bruxellesul nu uita să amintească periodic faptul că Parteneriatul Estic nu este îndreptat împotriva Rusiei a început să provoace demult îndoieli Moscovei.

”Astăzi putem spune cu toată certitudinea că Parteneriatul Estic este un proiect geopolitic destul de artificial destinat să atragă anumite țări pe orbita UE, dar fără să le dea cea mai mică speranță în ceea ce privește perspectiva aderării”, a afirmat șeful misiunii permanente a Rusiei pe lângă instituțiile europene de la Bruxelles.

Dacă în țări ca Georgia, după evenimentele din 2008, nivelul sprijinului pentru această politică este destul de mare, în alte foste republici sovietice a dat naștere unor numeroase întrebări, ”inclusiv la nivel guvernamental, așa cum s-a întâmplat în Armenia”, a afirmat Cijov, în contextul în care această țară și-a exprimat intenția să adere la Uniunea Vamală formată din Rusia, Belarus și Kazahstan.

”Azerbaidjanul a declarat de la început că nu este interesat, iar Belarusul este ținut la distanță de Uniunea Europeană. În ceea ce privește Republica Moldova, acolo coaliția proeuropeană de guvernare se străduiește din toate puterile să implementeze acest program, dar apare întrebarea legitimă cu privire la Transnistria și acum la Găgăuzia”, a spus diplomatul rus.

În opinia sa, UE ar trebui să analizeze mai profund situația reală și toate aspectele legate de situația din țările pe care le vizează, pentru a nu provoca alte crize precum cea din Ucraina.

”Dacă nu au suficienți experți, nu au decât să apeleze la persoane care cunosc situația. Noi îi putem ajuta. Le trimit periodic semnale în acest sens”, a subliniat Cijov.

Parteneriatul Estic un proiect inițiat de Polonia și Suedia în 2008, fiind destinat aprofundării parteneriatului strategic între Uniunea Europeană și șase foste republici sovietice — Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Moscova l-a perceput ca pe o inițiativă antirusă, invocând crearea unui ‘cordon sanitar’ împotriva sa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...