Ambasada Rusiei din Republica Moldova a oferit bani pentru coruperea deputaților PLR și PLDM

by Genko Genko

Banii cu care s-a încercat coruperea mai multor deputați din fosta alianță de guvernare ar fi fost oferiți de Ambasada Rusiei la Chișinău. Cel puțin așa scrie în decizia motivată în dosarul tentativei de corupere a deputaților, publicată de Judecătoria sectorului Buiucani.

În decizia plasată recent pe pagina web a instanței se precizează că Vitalie Burlacu și Irina Baglai, condamnați pe 12 iulie 2016, la 11 ani de închisoare și, respectiv, trei ani de închisoare cu suspendare, ar fi pus la cale coruperea a șapte deputați din fracțiunea Partidului Liberal Reformator și a Partidului Liberal Democrat.

Instanța face referire doar la numele a trei dintre acești deputați, precizând că doi sunt din PLDM, iar unul din PLR. Numele parlamentarilor sunt hașurate.

În document se menționează de câteva ori faptul că Vitalie Burlacu ar fi acționat la indicațiile „unui grup de persoane interesate de instituirea unor pârghii de control asupra Legislativului Republicii Moldova, în special pentru coruperea unor deputați și determinarea acestora de a promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”. Acesta a fost mesajul pe care inculpatul i l-a transmis și fostului viceministru al Afacerilor Interne Ghenadie Cosovan care figurează în dosar în calitate de martor.

În hotărârea de judecată sunt descrise două întâlniri pe care Cosovan le-a avut cu Burlacu. Ultimul l-ar fi abordat pe fostul viceministru, cu care au fost anterior colegi de serviciu, pentru că știa că Ghenadie Cosovan se află în relații de colegialitate cu un deputat PLR. Pentru coruperea acestuia, Burlacu i-a propus 250 de mii de dolari, alte 50 de mii de dolari urmau să îi revină fostului viceministru. De asemenea, inculpatul i-ar fi promis lui Cosovan o plată lunară de 5.000 de dolari, până când ultimul ar fi fost numit într-o funcție importantă în cadrul CNA, MAI sau SIS. Din cele 5.000 de dolari, Cosovan ar fi trebuit să transmită unei alte persoane 2.000 de dolari pe lună. Fostul viceministru a declarat în instanță că această condiție l-a determinat să creadă că ar mai exista un intermediar în această schemă.

Vitalie Burlacu ar fi prezentat scenariul ca pe un proiect de dizolvare a Parlamentului, iar banii ar fi fost oferiți de Ambasada Rusiei la Chișinău. După dizolvarea Parlamentului urma să fie numit un nou Guvern, potrivit Anticorupție.md.

CITIȚI ȘI...