Alimentația corectă în perioada vacanței de vară: Reguli simple de urmat chiar și la sistemul „all inclusive”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Suntem în una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, care pentru majoritatea oamenilor înseamnă soare, mare, plajă, diverse destinaţii pentru vacanţă şi, respectiv, multă mâncare bună la sistemul „all inclusive”.

Cu toate acestea, nu trebuie să ne îngrijorăm din cauza meselor frecvente. Potrivit nutriționistrului Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, Alexandru Bogdan, este necesar doar de a urma câteva reguli simple de alimentaţie în vacanţă pentru a ne simți bine și a nu adăuga kilograme în plus:

1. Cantitatea de carbohidraţi trebuie redusă la minim. Carbohidraţii se găsesc în orice aliment care conţine făină şi/sau zahăr sau alţi îndulcitori industriali, orez alb, cartofi.

2. Fructele se consumă ca o gustare separată, în prima parte a zilei.

3. Regula perfectă este de a respecta cinci mese în zi. Pentru a nu rata ora gustărilor, este bine să consumăm migdale, nuci şi alune crude – produse oleaginoase, într-o porţie de 50 gr, chefir şi fructe proaspete.

4. Hidratarea suficientă, 2 litri de apă zilnic, trebuie să devină un obicei, iar la fiecare masă principală se beau câte două pahare de apă plată.

5. Mesele principale, în funcţie de conţinutul meniului restaurantului, se formează în baza structurii: aliment proteic + garnitură de legume + salată de verdeţuri şi legume proaspete de sezon (opţional).

6. De asemenea, în meniu trebuie incluse alimentele uşor grase, care, deşi paradoxal pentru unii, menţin saţietatea şi ajută la scăderea greutăţii corporale: lactatele integrale (nedegresate), avocado, pulpa de nucă de cocos, oleaginoasele (nuci, migdale, alune crude), conservele de ficat de cod, peştele gras (somon) etc.

7. Consumul de sare trebuie minimizat, mai ales având în vedere frecvenţa meselor la restaurant.

8. Mesele trebuie alcătuite din diverse alimente, evitând selectarea unuia şi aceluiaşi fel de mâncare, or, în această perioadă, este practic imposibil de a menţine o proporţie de nutrienţi exactă, specifică planurilor de alimentaţie, iar sănătatea merită efortul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...