Alianţa Rusia-China, un adevărat pericol pentru Occident

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O alianţă între Rusia şi China va reprezenta un real pericol pentru Occident, atrage atenţia revista Forbes.

SUA şi UE sunt prinse în dezbateri legate de impunerea unor sancţiuni mai dure ţării conduse de Vladimir Putin, care ar afecta şi mai mult economia măcinată de probleme precum exodul de capital, închiderea unor firme şi deprecierea rublei.

Însă este probabil ca ele să nu fie aplicate, având în vedere că industria germană se opune.

Moscova ar putea tăia alimentarea Europei cu gaze, dar finanţele sale depind foarte mult de cantitatea de energie vândută, astfel că ar avea de pierdut dacă va decide să adopte această măsură, scrie Forbes.

Pe de altă parte, Rusia poate să se reorienteze către alte pieţe, mai puţin exploatate până acum.

Iar un pas uriaş în acest sens a fost făcut, miercuri, odată cu semnarea unui acord cu China, estimat la peste 400 de miliarde de dolari, în care se stipulează că îi va furniza gaze naturale, începând din 2018, pe parcursul a 30 de ani.

Citeşte şi: Rusia şi China au semnat un acord pentru livrarea gazelor

Iniţial, occidentalii credeau că această reorientare nu va putea fi făcută prea curând, în condiţiile în care Rusia şi China sunt două ţări diferite din punct de vedere cultural şi economic, au o lungă istorie încărcată de suspiciuni şi îndoieli.

Mai mult, până la izbucnirea crizei din Ucraina, Moscova punea un preţ mai mare pe legăturile cu Occidentul decât cu Orientul.

„Pe scurt, se credea că cele doua ţări se antipatizează atât de mult încât nu vor putea deveni aliaţi prea curând”, comentează Forbes.

Însă acum, ele au demonstrat contrariul. Bineînţeles că lucrurile nu s-au întâmplat peste noapte. Rusia şi China rămân foarte diferite, însă contextul internaţional le-a împins către această situaţie.

Ambele au întâmpinat recent rezistenţa din partea ţărilor occidentale, în frunte cu SUA, astfel că au decis că e mai bine să coopereze decât să rămână izolate, reliefează sursa citată.

Citeşte şi: UE îi cere lui Putin să nu întrerupă livrările de gaze în Europa

O alianţă Rusia-China ar fi un dezastru pentru Statele Unite, deoarece ar ameninţă dominaţia sa mondială, scrie Forbes, astfel că americanii ar putea spune în curând „am pierdut Eurasia”.

Ce presupune contractul
Contractul în domeniul gazelor naturale este avantajos pentru ambele părţi. El reprezintă o reuşită importantă pentru Moscova, care începe să fie izolată momentan de Occident, după sancţiunile impuse din cauza crizei izbucnite în Ucraina.

Pe de altă parte, şi chinezii au de câştigat, având în vedere că îşi vor diversifica resursele de alimentare. Estimările arată o creştere a consumului de la 170 de miliarde de metri cubi de gaze, cât a fost în 2013, la 420 de miliarde de metri cubi în 2020.

Cele două ţări au purtat negocieri pe această temă în ultimii 10 ani, însă nu au reuşit să ajungă la un consens, principala problemă fiind preţul.

Contractul dintre grupul rus Gazprom şi China National Petroleum Corporation (CNPC) prevede livrarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în China, începând cu 2018.

Preţul vehiculat este de 350-400 de dolari per mia de metri cubi, ce reprezintă media tarifelor percepute pentru statele europene.

„Înţelegerea demonstrează că Rusia are şi a avut mereu posibilitatea de a se dezvolta în alte pieţe (decât cele occidentale – n.red.). Ameninţarea izolării venită dinspre Occident nu îşi va putea exercita efectele pe deplin”, a comentat Serghei Utkin, expert politic la Academia de Ştiinţe din Rusia, citat de USA Today.

Europa, cel mai mare partener comercial
Dintre ţările asiatice, China a fost anul trecut cel mai mare partener comercial al Rusiei, valoarea comerţului ajungând la 88 miliarde de dolari. Oficialii de la Moscova au estimat, însă, că vor depăşi 100 miliarde de dolari în 2015.

Alte pieţe importante din Asia sunt Japonia (33,2 miliarde de dolari), Turcia (32,7 miliarde de dolari), Kazahstan (26,4 miliarde de dolari) şi Coreea de Sud (25,1 miliarde de dolari).

Comparativ, în 2013, valoarea schimburilor comercial cu UE a ajuns la 300 miliarde de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...