Alianța pentru Plahotniuc a și început să-și bată joc de cei care au votat-o

by Genko Genko

Ieri câteva surse mass-media care nu sunt controlate de Plahotniuc sau Filat au scris că cei trei președinți de partide așa-zis „proeuropene” s-au întâlnit pentru negocieri.

Desigur, isterizatorii din ultimele două luni, așa-zișii jurnaliști care mai nu-și rupeau părul din cap pentru a convinge cetățenii că doar trei partide au șanse în acest scrutin și că orice vot pentru alternative de drepta sau independenți e unul „pierdut”, sau chiar mai rău, dat „prorușilor”, au luat apă-n gură.

Indivizii ăștia, care i-au susținut atât de agresiv pe Plahotniuc și Filat, în loc acuma să pună presiune pe ei, să le ceară transparență în formarea noului guvern, tăinuiesc deja întâlnirile între ei. Spun că acești indivizi, „jurnaliști” sau „formatori de opinie”, ar trebui să facă aceste lucruri pentru că așa ar fi normal pentru niște oameni care sunt adepți ai valorilor democratice, europene. Așa ar face niște jurnaliști integri. Dar la ce să te aștepți de la acești cățeluși ascultători, care abia așteaptă un oscior de la șefi pentru „succesul” cu care le-au asigurat victoria?

Așa fac, spre exemplu, jurnaliștii care l-au susținut deschis pe Klaus Iohannis în cadrul prezidențialelor de peste Prut, începând deja să taxeze greșelile, atâtea câte sunt, ale președintelui ales.

În loc să pună tunurile pe ei, isterizatorii îi acuză pe cei care au încercat să facă o schimbare veritabilă

Ba mai mult decât atât. Acești indivizi au început deja să-i înfiereze pe liderii de partide de dreapta care, vezi Doamne, „și-au permis să pericliteze cursul european candidând”. Cei ca mine, care l-am votat pe Brega, au fost catalogați drept agenți ai Moscovei pe loc pe Facebook de tot felul de paranoici care gândesc doar cum le spune Plahotniuc la televiziunile sale.

Ieri nu am văzut la niciuna dintre televiziunile care i-a promovat pe cei care vor forma guvernarea să se ceară transparență în negocieri, depolitizare sau schimbarea fețelor din prim-plan. N-am văzut nici pe vreun portal de știri să fie condamnată întâlnirea secretă, exact de felul celora cu care am fost obișnuiți acum 4 ani.

Nu fraților. Băieții chiar s-au apucat să numere voturile lui Brega, Antimafie sau PLR și să spună cum ăștia erau cât pe ce să „deturneze cursul proeuropean”.

De ce nu am urma exemplu Ucrainei, de a aduce miniștri din SUA sau UE?

Tot ieri Ucraina a luat o decizie istorică. Extraordinară de-a dreptul. A decis să pună în trei funcții cheie miniștri străini. Mai exact un american la Economie, un leton la Finanțe și un gruzin la Sănătate.

Citește și: Decizie istorică la Kiev: Au fost numiți trei miniștri din SUA, Georgia și Letonia

Ucrainenilor le-au trebuit câteva luni de guvernare proeuropeană, e drept, una veritabilă, pentru a ajunge la asemenea decizii. Indivizii ăștia de la Chișinău și după 5 ani și 3 scrutine parlamentare continuă să scuipe direct în sufletul naivilor care au crezut în ei și le-au mai acordat o șansă.

În loc s-o ia ca atare, ca o ultimă șansă, să dea startul unor negocieri publice, să aducă miniștri din exterior, să aducă procurori și judecători europeni, ei iar se întâlnesc pe ascuns.

Iar presa lor continuă „lupta” cu sperietorile create în campanie. Cu „Antife”, cu „rinați”, cu „mâna Moscovei”? Bă, vouă nu vă e rușine când vă uitați în oglindă? Nu vă e rușine când scrieți sau debitați aceste inepții?

Alianța pentru Plahotniuc, niciun fel de „proeuropeană”

Știu sigur că nu vom avea niciun fel de ministru din exterior. Poate vreun rus cu care au „prihvatizat” BEM-ul. Știu că nu vom avea niciun fel de juriști străini. Poate doar vreun „american” ca Gurviț, avocatul lui Plahotniuc de pe Deribasovskaia. Știu că dezmățul din ultimii 5 ani va continua, iar tărcușii lor din presă îl vor aproba cu limbile scoase.

Tot ce-mi doresc e ca orice fel de coaliție pe care o vor forma, să nu mai conțină ceva legat de Europa. Vă rog, dacă mai aveți cât de cât bun simț, numiți-o oricum vă doriți voi. Ați adus ideea de integrare europeană de la 75% popularitate în 2009 la 40% în 2014. Nu o mai compromiteți.

Spuneți-i cum vreți. Pentru că oricum va arăta sau se va denumi, tot pentru Plahotniuc va fi, numai nu pentru Europa.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...