Alexei Tulbure: Puterea nu trebuie să amâne alegerile fără să poarte consultări cu opoziția

by D M

Decizia de a amâna alegerile din cauza degradării situației epidemiologice sau de a organiza scrutinul, în baza modelului impus de această stare de lucruri, poate fi luată de autorități numai în dialog cu toți participanții la campania electorală și cu reprezentanții societății civile. Declarația a fost făcută pentru BTV de către fostul ambasador al Moldovei la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure, comentând decizia Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, care a colorat harta Moldovei în roșu, blocând astfel libertatea de  întrunire.

„Este clar de ce Comisia națională a adoptat această ultimă decizie. Gestionarea crizei de coronavirus este pe punctul de a ieși de sub control. Aproape întreaga țară a fost declarată zonă roșie. Având în vedere situația care se conturează, nu este clar în ce condiții se va desfășura campania electorală, care începe pe 2 octombrie”, a spus Tulbure.

„Atunci când intră în vigoare noile măsuri restrictive, devine valabilă și interdicția de a organiza întruniri”, amintește expertul, „dar campania electorală anume asta înseamnă – întâlniri cu oamenii, deplasări prin țară. Obstrucționarea acestor acțiuni pentru alți concurenți electorali, nu înseamnă altceva decât favorizarea candidatului de la putere, din cauza prezenței acestuia în mass-media și în spațiul public”, a mai spus Tulbure.

„Nu este exclus faptul că autoritățile crează condiții favorabile pentru candidatul puterii, în această campanie electorală”, a subliniat Tulbure, fără a exclude posibilitatea anulării alegerilor dacă lucrurile nu vor evolua în direcția dorită pentru elitele de la guvernare.

„Aceste alegeri pot fi chiar amânate. Dar decizia nu o poate lua doar Dodon. Ea trebuie aplicată după consultări cu opoziția și societatea civilă”, a subliniat analistul politic.

Tulbure consideră că și modalitatea de desfășurare a campaniei electorale, în vreme de pandemie, trebuie discutată la o masă rotundă cu participarea tuturor concurenților.

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a decis luni, 28 septembrie, să instituie, din 1 octombrie 2020, stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2. Este vorba despre mai multe raioane din țară, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți.

În documentul care a fost publicată pe site-ul Guvernului se menționează că decizia Comisiei vine în urma unei analize a evoluției situației epidemiologice. Potrivit acesteia, situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată, în principal, de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării.

Comisia a mai decis că ajustarea, înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Măsurile de sănătate publică vor fi ajustate periodic în funcție de situația epidemiologică, se mai arată în decizia Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică.

Mai jos este textul Hotărârii nr. 33, din 28 septembrie 2020, ce include lista localităților și gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale. 

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu

11 comments

Bpoubg 13 mai 2023 - 16:56

tadalafil 40mg cheap order tadalafil without prescription buy pills for erectile dysfunction

Răspuns
Zlrznr 19 mai 2023 - 22:08

accutane us isotretinoin 40mg oral order zithromax 500mg pills

Răspuns
Oaspxc 21 mai 2023 - 11:55

azithromycin 500mg us prednisolone 40mg ca gabapentin 600mg usa

Răspuns
Pmvius 25 mai 2023 - 01:08

levitra uk order plaquenil 400mg online plaquenil 400mg brand

Răspuns
Nkktie 26 mai 2023 - 16:14

cost altace 5mg buy etoricoxib 120mg generic arcoxia 120mg pill

Răspuns
Wkinwu 26 mai 2023 - 21:13

purchase vardenafil pill tizanidine pills buy hydroxychloroquine 200mg pills

Răspuns
Hhfyuz 28 mai 2023 - 09:52

order asacol 800mg generic mesalamine 400mg oral irbesartan 150mg usa

Răspuns
Ozzfgn 28 mai 2023 - 11:48

purchase olmesartan online buy calan pills for sale divalproex online

Răspuns
Epjchx 30 mai 2023 - 20:36

coreg 6.25mg price buy coreg 25mg sale buy chloroquine 250mg for sale

Răspuns
Hwsovo 1 iunie 2023 - 01:34

brand diamox buy generic imdur 40mg azathioprine 50mg usa

Răspuns
Ckzdtl 2 iunie 2023 - 10:55

generic lanoxin 250 mg order generic lanoxin order molnunat online

Răspuns