Alexei Alexeev, şoferul reţinut după protestul din 17 septembrie, a fost plasat în arest la domiciliu

Alexei Alexeev, şoferul reţinut după protestul din 17 septembrie, a fost plasat în arest la domiciliu

Alexei Alexeev, bărbatul reţinut în urma manifestației din 17 septembrie curent, a fost plasat în arest la domiciliu.

Decizia a fost luată de magistraţii de la Curtea de Apel, pe fundalul unui protest organizat în faţa instituției, în susţinerea lui Alexei Alexeev.

Regimul Plahotniuc-Dodon devine tot mai represiv, apreciază lidera PAS, Maia Sandu, decizia magistralilor. „Alexei Alexeev, şoferul arestat în mod abuziv pentru participarea la protestele legale ale opoziţiei, este plasat în arest la domiciliu. Este privat în continuare de libertate pentru simplul fapt că şi-a realizat un drept constituţional, cel de a protesta împotriva unei guvernări corupte. Nici presiunea societăţii, nici riscul de a ajunge izolaţi pe plan extern pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului nu-i face pe guvernanţi să renunţe la practicile lor totalitare. Cauza este una – frica de cetăţenii proprii. Dar momentul dreptăţii nu poate fi amânat la nesfârşit şi cei care sunt responsabili de aceste fărădelegi vor fi daţi pe mâna Justiţiei. Astăzi, am învăţat o lecţie importantă – libertăţile nu se dăruiesc, ele se cuceresc”, a comentat Maia Sandu.

Totodată, Consiliul Marii Adunări Naţionale, care a organizat protestul din 17 septembrie, a iniţiat o petiţie prin care cere eliberarea imediată a şoferului Alexei Alexeev, reţinut în urma manifestației.

„În urma protestului din 17 septembrie 2017, organizat de către Consiliul Marii Adunări Naționale împotriva derapajelor guvernării din Republica Moldova, șoferul Alexei Alexeev, care transporta aparatajul acustic, a fost arestat ilegal. Dl Alexeev, protestatar pașnic, s-a deplasat la TRM pentru a transporta aparatajul, fără a crea blocaje, respectînd ordinele și instrucțiunile poliției, a primit 30 de zile de arest”, se arată în textul petiției.

Împotriva acestuia a fost iniţiat un dosar penal în temeiul art. 349, alin. (2), lit.a), Codul Penal al Republicii Moldova, potrivit căruia „răspunderea penală survine în cazul aplicării violenţei periculoase pentru viaţa sau sănătatea persoanelor care îşi îndeplinesc datoria obştească”. El a primit 30 de zile de arest în penitenciarul 13.

„Temeiul invocat, care stă la baza dosarului penal este în contradicție cu declarațiile din 18.09.2017 ale reprezentanților Inspectoratului General de Poliție privind acuzarea doar a unor dureri fizice la trei polițiști. În această ordine de idei, indubitabil se relevă fabricarea unui dosar penal pe marginea unor fapte și circumstanțe inexistente. lexeev Alexei nu a cauzat careva violențe periculoase pentru viața și sănătatea polițiștilor și nici alte vătămări ale integrității corporale ale acestora”, se mai arată în text.

Petiția poate fi semnată aici.

Anterior, mai multe ONG-uri au condamnat acțiunile autorităților, cerând eliberarea șoferului.

0