Alexandru Slusari face bilanţul pagubelor apărute după ninsori și înghețuri: Se vor pierde miliarde de lei

Alexandru Slusari face bilanţul pagubelor apărute după ninsori și înghețuri: Se vor pierde miliarde de lei

Condițiile meteorologice din ultimele zile au afectat culturile agricole, însă următoarele patru zile vor arăta dacă va fi declarată catastrofă naturală. Despre aceasta anunță preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect și vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari.

Acesta anunță că a avut discuții cu mai mulți agricultori din diferite raioane ale republicii și a constatat că înghețurile și ninsorile din ultimele zile au afectat culturile agricole.

„Pot comunica primele concluzii după unele discuții cu agricultorii din diferite raioane. Ieri, în urma înghețurilor în raioanele Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Ceadîr-Lunga și Comrat deja au fost afectate mai multe livezi de cais, piersic, cireș și vișin. Ninsorile de azi prin depuneri masive de zăpadă pe copaci au afectat parțial mai multe livezi din raioanele centrale și sudice ale țării. Va fi sau nu catastrofă depinde de următoarele patru zile”, anunță Slusari.

Potrivit acestuia, dacă se vor adeveri prognozele sinopticienilor privind temperaturile nocturne la sol și in aer, ne putem aștepta la pierderi imense a fructelor, cu excepția unor soiuri de mar și prună, și a strugurilor.

De asemenea, acesta spune că ar putea îngheța floarea soarelui și sfecla de zahăr, semănate în luna martie – începutul lunii aprilie. În acest caz, pagubele vor fi de miliarde de lei.

0