Alegerile primarului Andrei Năstase, declarate invalide. Cum comentează politicienii decizia Judecătoriei Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alegerea lui Andrei Năstase în funcția de primar general al municipiului de Chișinău cu 52,57% dintre voturile oferite în turul doi al alegerilor locale noi din 3 iunie curent ar putea fi declarată invalidă. Judecătorul Rodica Berdilo din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, a pronunțat ieri seara decizia de invalidare a scrutinului, fapt care a trezit multiple reacții în spațiul public. Totuși, decizia poate fi atacată la Curtea de Apel, care și va lua o decizie finală.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a și declarat aseară că va analiza decizia și o va ataca în termenul stabilit. Totodată, acesta și-a îndemnat susținătorii, o parte dintre care au fost alături de el în fața Judecătoriei Centru, să se pregătească de proteste masive. „Este o nedreptate nu doar pentru cei peste 52 la sută care au votat cu mine, dar o nedreptate pentru toți cei care au ieșit la vot. Plahotniuc nu înțelege că democrația nu se face cu bâta (…) am impresia că se joacă cu focul”, a declarat Andrei Năstase.

Fostul contracandidat al lui Năstase, socialistul Ion Ceban a menționat că este o decizie „surprinzătoare” și „incorectă” în raport cu el. Acesta a mai precizat că va veni azi în cadrul unei conferințe de presă cu detalii.

Și Partidul Democrat din Moldova a comentat decizia instanței, precizând că este una „sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei”. „Acest lucru va fi posibil în momentul în care va fi făcută publică motivarea ei. Decizia nefiind una definitivă, este supusă căilor de atac la instanțele superioare. PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile pe acest subiect și va veni cu noi comentarii”, a scris purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari, pe o rețea de socializare.

Liderul PAS, Maia Sandu, care l-a susținut direct pe Andrei Năstase în scrutinul local, a scris că „justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova – a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor”. „Ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț – votul nostru”, a comentat Sandu.

„Prin decizia fără precedent de astăzi Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară – decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor – ne vom apăra votul cu orice preț!”, a mai adăugat liderul PAS.

Președintele liberal Mihai Ghimpu a comparat invalidarea alegerilor cu „un cutremur”. „Să sperăm că această Hotărâre va fi anulată și Curtea de Apel va confirma legalitatea alegerilor noi, provocate de Vlad Plahotniuc prin arestarea și suspendarea ilegală a Primarului ales în 2015. Dar, puțin probabil, pentru că la urechile mele, în timpul campaniei a ajuns mesajul „șefului” RM, că în caz că nu câștigă Silvia Radu, rezultatele alegerilor nu vor fi confirmate. Și cum spune o maximă latină, dictum, factum, adică ce a zis a și făcut VP, sugerându-ne o vorbă veche, dacă voi nu o vreți pe Silvia Radu, atunci de ce eu să vreau alesul vostru. Și punctum!”

„Oligarhia a înlocuit DEMOCRAȚIA și asta nu acum dragi prieteni, dar atunci când unii patrioți strigau, soluție este demisia lui Chirtoacă, crezând în justiția lui Vlad Plahotniuc, nu în omul Dorin Chirtoacă și în voturile date lui pentru trei mandate”, a mai adăugat acesta.

Vicepreședintele Parlamentului, popular-europeanul Valeriu Ghilețchi consideră că „decizia de a nu valida acest mandat poate fi considerată o acțiune împotriva voinței cetățenilor”, pentru că „într-un stat liber și democratic, nimeni și nimic nu poate fi mai presus decât această voință”. „Din aceste considerente decizia de invalidare a alegerilor ridică mari semne de întrebare”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

„Pe de altă parte, dincolo de orice antipatii sau simpatii politice față de candidați, un scrutin electoral trebuie să se desfășoare în strictă conformitate cu legea. În caz contrar, riscăm să știrbim serios din esența și legitimitatea acestui proces. Sper ca ultimul cuvânt al justiției să fie unul drept și bine cântărit. Chiar dacă au fost comise unele încălcări, ele trebuie evaluate foarte minuțios prin prisma unei întrebări esențiale: puteau aceste încălcări influența semnificativ sau eventual schimba rezultatele acestui scrutin?”, s-a mai întrebat Ghilețchi retoric.

Amintim că, judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, s-a convocat pe 15 iunie în ședință pentru a se pronunța asupra legalității alegerilor, dar a amânat examinarea cauzei. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza a fost redistribuită unui alt judecător, Rodica Berdilo.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...