Alegeri prezidențiale în Polonia; Cine sunt favoriții

by Genko Genko

Polonezii votează duminică în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, al căror favorit este președintele în exercițiu Bronislaw Komorowski în fața conservatorului Andrzej Duda, relatează AFP.

Aproximativ 28.000 de secții de vot urmează să fie deschise până la 19.00 GMT. La închiderea lor, un sondaj, comandat de principalele trei canale de televiziune din Polonia, urmează să anunțe primele estimări ale rezultatelor.

Asigurat încă de câteva luni că va câștiga primul tur al alegerilor, președintele Bronislaw Komorowski, de centru dreapta, 62 de ani, nu a întrunit în ajunul scrutinului decât 35%—40% din intențiile de vot ale polonezilor, în timp ce Andrzej Duda, jurist, 42 de ani, candidat al Partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS, opoziție) a obținut 27-29%.

Copilul teribil al scrutinului, Pawel Kukiz, un fost rocker de 51 de ani, care dorește să schimbe actualul sistem politic, întrunește în jur de 15% din intențiile de vot, un avans semnificativ după ce obținuse 6%, la începutul lunii aprilie. Alți opt candidați, între care cinci populiști antieuropeni de dreapta, nu au depășit 5%.

Potrivit tuturor sondajelor, Bronislaw Komorowski și Andrzej Duda se vor înfrunta în al doilea tur al alegerilor prevăzut la 24 mai și deci repartizarea voturilor susținătorilor lui Pawel Kukiz va avea un rol important.

CITIȚI ȘI...