Alegeri în Marea Britanie: Victorie surprinzătoare pentru conservatori

by Genko Genko

Conservatorii britanici au produs marea surpriză câștigând majoritatea absolută în alegerile legislative, cu 316 locuri în parlament contra celor 239 câștigate de laburiști, în timp ce naționaliștii din Partidul Naționalist Scoțian (SNP) au obținut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoției, potrivit unui sondaj de opinie realizat joi seara la ieșirea de la urne, informează AFP.

Acest sondaj, efectuat pe un eșantion de 22.000 de alegători, infirmă estimările anchetelor de opinie, care prognozau, timp de șase luni, o cursă mai strânsă între conservatori și laburiști.

Dacă amploarea victoriei conservatorilor se confirmă, premierul David Cameron va putea să obțină un al doilea mandat pe Downing Street, singur sau cu sprijinul aliaților.

Partidul Naționalist Scoțian (SNP) devine a treia forță în parlamentul din Westminster. Cu toate acestea, liderul SNP, Nicolas Sturgeon, a îndemnat la prudență, exprimându-și, într-o postare pe Twitter, dubiile cu privire la faptul că partidul său ar putea ocupa toate fotoliile rezervate scoțienilor, cu excepția unuia.

Potrivit acestui sondaj realizat la ieșirea de la urne de principalele posturi de televiziune britanice, SNP și-ar multiplica de peste 9 ori numărul de parlamentari comparativ cu 2010.

Liberalii democrați nu ar obține, în schimb, decât 10 locuri, în condițiile în care aveau 56 de parlamentari în legislativul precedent. Partidul eurofob și populist Ukip ar avea în continuare doi deputați.

CITIȚI ȘI...