Alegeri în Marea Britanie: Presa britanică, polarizată între sprijinul pentru conservatori sau laburiști

by Genko Genko

Principalele cotidiane britanice, cu excepția The Guardian, The Times, The Independent și Daily Express, au luat deschis partea conservatorilor sau laburiștilor, fiecare îndemnându-și joi cititorii să voteze la scrutinul legislativ din aceeași zi pentru una dintre aceste două tabere, consemnează agenția EFE.

Cotidianul The Guardian, considerat de centru-stânga și unul dintre cele mai citite în Marea Britanie, a publicat pe prima pagină un articol cu titlul „Mai apropiați nu puteau fi”, alături de o imagine cu liderul laburist Ed Miliband și cu cel conservator David Cameron față în față alături de un sondaj în care intențiile de vot arată pentru formațiunile lor un procent identic, de 35%.

La rândul său, The Times, în mod tradițional favorabil conservatorilor, scrie despre „ziua adevărului” și se întreabă dacă britanicii, „în cele mai importante alegeri dintr-o generație, vor avea suficientă încredere în cineva pentru a-l desemna câștigător”.

Pentru Daily Mirror, care de obicei sprijină laburiștii, a sosit momentul „să fie dați afară” premierul David Cameron și ministrul său al economiei, George Osborne, pe care îi acuză că nu și-au respectat promisiunile și îi arată pe amândoi împreună alături de un camion pentru mutat mobilă, sugerându-le „să se mute”.

Un mesaj similar este transmis de publicația matinală scoțiană Daily Record, care publică pe prima pagină poza lui Cameron împreună cu titlul „Hai Anglia, dă-l afară!”.

În schimb, publicațiile favorabile conservatorilor, precum Daily Mail, The Sun sau Daily Telegraph, subliniază cât de important este în opinia lor ca partidul lui David Cameron să câștige scrutinul. El, Cameron, „nu face nici un lucru pe care apoi să-l regrete”, titrează Daily Telegraph într-un articol însoțit de fotografie în format mare ce-l arată pe actualul prim-ministru alături de soția sa, Samantha.

Și Daily Mail publică o fotografie asemănătoare, cu Cameron și Samantha ținându-se de mână, iar în paginile următoare ale ziarului poate fi consultat un „ghid tactic” pentru ca cititorii să poată vota împotriva lui „Ed cel Roșu”.

La rândul său, The Sun scrie despre „Parlamentul spânzurat”, referire la lupta strânsă dintre laburiști și conservatori, cotați în toate sondajele de dinaintea alegerilor cu procente aproximativ egale, astfel că cel mai probabil niciuna dintre cele două mari forțe politice nu va obține majoritatea în Camera Comunelor. Drept urmare, această publicație avertizează asupra riscului unei situații de paralizie sau a necesității constituirii din nou a unui guvern de coaliție. De asemenea, The Sun, cel mai citit cotidian din Marea Britanie și aflat în proprietatea magnatului Rupert Murdoch, cere britanicilor „să se asigure că Partidul Laburist nu va putea face rău țării”.

Pe de altă parte, în timp ce marea parte a presei britanice se arată favorabilă ori conservatorilor, ori laburiștilor, Daily Express, cotidian cu un tiraj de aproape un milion de exemplare, îndeamnă electoratul să voteze pentru formațiunea antieuropeană UKIP, condusă de Nigel Farage.

CITIȚI ȘI...