Ai primit o amendă în UE, dar ai revenit acasă fără a plăti? Iată cum recuperează datoriile autorităţile germane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mulţi cetăţeni români care au primit amenzi de circulaţie în Germania, însă au plecat fără a le plăti, au fost atacaţi în judecată de către autorităţile germane, care fac trimitere la o decizie a Consiliului European, fără a ţine cont de valoarea prejudiciului. Astfel, unii români s-au trezit cu dosare în instanţă chiar şi pentru o amendă de 60 de euro.

Statul german a apelat la o decizie cadru care reglementează recunoaşterea reciprocă a amenzilor rutiere acordate în statele Uniunii Europene pentru recuperarea amenzilor primite pe teritoriul lor de către cetăţeni români. Zeci de procese de recunoaştere a unor sancţiuni pecuniare se află pe rolul judecătoriilor din întreaga Românie, reclamaţi fiind şoferii români care au primit amenzi de circulaţie în Germania, însă care au părăsit ţara fără a le plăti.

În cererile lor înregistrate la instanţele româneşti nemţii cer practic recunoaşterea în România a unor hotărâri judecătoreşti din ţara lor, hotărâri prin care sunt confirmate sancţiunile contravenţionale neplătite.

La Iaşi, de exemplu, pe rolul judecătoriei din oraş, în 2017, publicaţia „Adevărul” a identificat 11 procese deschise de către autorităţi din alte state privind recunoaşterea unor sancţiuni contravenţionale primite de români. Nouă dintre acestea au fost trimise din Germania şi două din Olanda. Cele soluţionate până acum au fost admise de către judecătorii români, cea mai mică sumă imputată unui şofer român contravenient fiind de 60 de euro. Unele procese sunt în continuare pe rol.

Un ieşean de 43 de ani, Valeriu P., originar din localitatea Glodenii Gândului, este printre cei care a fost trimis în judecată de autorităţile germane într-o speţă de acest gen. El a fost dat în judecată după ce Inspectoratul de Poliţie din Rheinpfalz l-a amendat cu 108,50 de euro, iar această instituţie s-a adresat Judecătoriei Iaşi pentru recunoaşterea sancţiunii pecuniare.

Autorităţile germane au arătat în actele depuse în instanţă că, în data de 29.06.2016, lui Valeriu P. i-a fost aplicată o amendă de 108,50 de euro după ce, pe o autostradă din regiunea Plaidt, la kilometrul 217.700, a condus un autocamion cu o viteză mai mare de 50 de km/h oră faţă ce limita legală (în Germania fapta este infracţiune), precum şi că nu a menţinut o distanţă de minimum 50 de metri faţă de vehiculul din faţa sa.

„Instanţa reţine că în prezenta cauză faptele pentru care a fost sancţionat intimatul P.V. de către autorităţile germane, respectiv încălcarea prevederilor legale referitoare la siguranţa traficului rutier (depăşirea limitei de viteză) constituie infracţiune doar în legislaţia statului german, ca stat solicitant, nu şi în legislaţia română, unde această faptă constituie contravenţie“, au stabilit judecătorii ieşeni, în motivarea deciziei lor.

În timpul procesului, ieşeanul din Glodenii Gândului a plătit amenda care îi era imputată, scăpând astfel de o eventuală executare silită.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...