AFP: UE sau Rusia? O dilemă economică pentru Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fondată sub imperiul rus, distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mândria epocii sovietice şi încă înfloritoare astăzi, distileria Kvint din Tiraspol a supravieţuit răsturnărilor de istorie în Transnistria, sfâşiată în prezent între UE şi Rusia, comentează Agenția France Presse.

„Societatea de vinuri şi băuturi spirtoase a fost fondată în 1897 şi, desigur, ea a experimentat toate suişurile şi coborâşurile istoriei”, explică Anna Kozârina, directorul de comunicare al întreprinderii.

Denumit „coniac” de locuitorii din Republica Moldova, Ucraina și Rusia, licoarea din sticlele „Divin” de la Kvint a fost în spaţiu cu cosmonauţii ruşi.

În URSS, Kvint a fost afectat puternic de prohibiţia decisă de Mihail Gorbaciov în 1986, atunci când viile au fost dezrădăcinate și pentru un an Kvint a trebuit să producă sucuri de fructe în loc de băuturi spirtoase.

De atunci, Kvint a replantat mai mult de 1.500 de hectare de viță de vie. În present, distileria produce annual circa 20 de milioane de sticle și are venituri de peste 50 de milioane de dolari.

Băuturile sunt exportate până în Italia și China, deși Rusia, Republica Moldova și Ucraina rămân principalele piete de desfacere ale companiei.

Dar Kvint, ca şi alţi actori economici, se confruntă cu două noi provocări: conflictul în Ucraina vecină şi alegerea între Uniunea Vamală propusă de Moscova şi asocierea la UE, aşa cum îşi doreşte Republica Moldova.

„Pentru moment, criza din Ucraina nu a avut un impact negativ, dar, în cazul în care durează, vom fi probabil afectaţi”, recunosc cei de la Kvint, care exportă 7% din producţia sa.

Principala sursă de tensiune între autorităţile proruse de la Tiraspol şi guvernul proeuropean al Republicii Moldova vizează Acordul de asociere cu UE pe care Chişinăul ar urma să-l semneze în luna iunie.

„Ceea ce se întâmplă la Chişinău, aceste mişcări spre Uniunea Europeană sunt contraproductive”, susţine aşa-numitul preşedinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, care militează pentru relaţii mai strânse cu Moscova.

„Autorităţile de la Tiraspol încearcă să arate că UE nu este un partener necesar, spre deosebire de Rusia, dar statisticile arată o imagine diferită”, declară pentru AFP un reprezentant al misiunii UE pentru controlul frontierei între Republica Moldova şi Ucraina pe tronsonul transnistrean (EUBAM).

Transnistria este foarte dependentă de gazele naturale ruseşti, dar până la trei sferturi din mărfurile pe care le produce sunt exportate în UE, faţă de mai puţin de un sfert în Rusia, conform cifrelor furnizate agenţiei franceze de presă de către EUBAM.

Multe branduri europene subcontractează aici fabricarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, datorită costului redus al forţei de muncă. Salariul mediu este de 200 de euro pe lună.

Tirotex, gigantul local de textile, exportă circa 70 la sută din producția sa, în principal în Europa.

„Transnistria are mult de câştigat de pe urma Acordului de asociere cu UE. Noi trebuie să spargem mitul că acest acord va închide pieţele din Est”, susţine şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Pe fondul conflictului din Ucraina, cea mai gravă criză între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece, retorica împotriva acordului cu UE s-a amplificat în Transnistria.

Pentru moment, companiile din această regiune, care aparţine formal Republicii Moldova, beneficiază de facilităţi de export în UE, ca toate companiile moldoveneşti. În schimb, Tiraspolul este cel care fiscalizează importurile europene.

În cazul semnării acordului de liber-schimb aprofundat, această asimetrie nu va fi acceptată pentru mult timp.

„Dacă refuză să urmeze Republica Moldova, Transnistria riscă pe viitor izolarea, deoarece produsele sale vor fi supuse unor tarife vamale ridicate pentru a putea intra în UE”, spune un oficial european apropiat de dosar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...