Adunarea Generală a ONU denunţă anexarea Crimeei de către Rusia

by Genko Genko

Adunarea Generală a ONU a adoptat, joi, o rezoluţie fără caracter coercitiv care denunţă referendumul din Crimeea şi alipirea acestei provincii la Rusia.

Rezoluţia, propusă de Ucraina şi susţinută de occidentali, a strâns 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri.

Printre țările care au susținut rezoluția se numără și Republica Moldova, iar împotrivă au votat statele cu o democrație îndoielnică sau cele în care aceasta lipsește cu desăvârșire, precum Rusia, Armenia, Belarus, Bolivia, Cuba, Coreea de Nord, Nicaragua, Sudan, Siria, Zimbabwe și Venezuela.

Printre cele care s-au abţinut figurează China, Argentina, Brazilia, India, Pakistan, Egipt, Senegal, Gabon sau Africa de Sud.

Înaintea scrutinului, ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa a cerut statelor membre să voteze masiv pentru a descuraja Rusia să îşi continue „agresiunea”, făcând referire implicit la ameninţarea cu o invazie a Ucrainei de către trupele ruseşti mobilizate la frontiere.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apărat legitimitatea „reunificării între Crimeea şi Federaţia Rusă”, în timp ce ambasadoarea americană a afirmat că „Ucraina merită susţinere deplină”.

Rusia a desfăşurat „o campanie intensă de lobby şi intimidare”, a explicat un diplomat occidental. „Unele ţări cred că este vorba despre o problemă europeană sau o confruntare între est şi vest care nu îi priveşte sau nu vor să supere Rusia”.

În timpul crizei între Rusia şi Georgia în 2008-2009, o rezoluţie a Adunării în septembrie 2009, nu a strâns decât 48 de voturi pentru faţă de 19 împotrivă şi 78 de abţineri.

Textul adoptat joi este similar celui care a fost blocat de un veto rus la Consiliul de Securitate la 19 martie. Moscova a avertizat miercuri că adoptarea unei rezoluţii de către Adunare nu va avea „niciun efect” asupra sa.

Rezoluţia „subliniază că referendumul din 16 martie (din Crimeea), neavând nicio validitate, nu poate justifica vreo schimbare de statut” a Crimeei. Ea cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale „să nu recunoască nicio schimbare a acestui statut”.

CITIȚI ȘI...