Adevărul despre sucurile de fructe şi băuturile smoothie; Descoperirea îngrijorătoare făcută de cercetători

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sucurile din fructe şi băuturile smoothie conţin cantitatea de zahăr pe care un copil ar trebui să o consume într-o zi întreagă, este concluzia îngrijorătoare la care au ajuns specialiştii din Marea Britanie.

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că cele mai multe dintre băuturile aşa zise sănătoase pentru copii, cum ar fi sucurile din fructe naturale sau băuturile smoothie, sunt, de fapt, nocive.

Cercetătorii au descoperit că, de cele mai multe ori, într-o sticlă mică cu astfel de băuturi există o cantitate mult prea mare de zahăr, care ar trebui să fie toată porţia pe o zi întreagă pentru un copil, scriu cei de la The Guardian.

Rezultatul cercetării celor de la BMJ a apărut la doar câteva zile după ce cancelarul George Osborne a anunţat mărirea taxelor pe băuturile cu conţinut de zahăr, dar sucurile din fructe şi smoothie-urile erau omise din listă.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă şi spun că trebuie redus consumul de zahăr la copii şi cer să fie luate măsuri în cazul acestor băuturi cu conţinut ridicat de zahăr, vândute sub eticheta de „produse sănătoase”.

„Sunt promovate intens ca produse sănătoase, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Sucurile astea sunt ambalate frumos, colorate intens, să pară cât mai atractive. „ a spus profesorul Simon Capewell, unul dintre iniţiatorii acestui studiu.

În Marea Britanie, 1 din 5 copii cu vârsta între 4-5 ani şi 1 din 3 copii cu vârsta de până în 11 ani suferă de obezitate sau au greutate peste limita normală. Iar copiii între 4 şi 10 ani consumă 30% din doza de zahăr din aceste sucuri dulci. De altfel, tot consumul în doze mari de zahăr duce şi la o altă problemă cu care se confruntă Anglia: dinţi cariaţi şi stricaţi din cauza zahărului.

Cercetătorii au analizat 203 sucuri din fructe, necarbogazoase sau băuturi smoothie care se regăsesc în cele mai mari lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Aşa au descoperit că jumătate dintre acestea conţin doza de zahăr pe care un copil ar trebui să o consume normal într-o zi întreagă, adică 19 grame, echivalentul a cinci linguriţe. În sucurile normale specialiştii au descoperit o cantitate de 7 grame per 100 ml, dar în celelalte băuturi, adică freshuri de fructe şi smoothie-uri, cantitatea era mult mai ridicată. În medie, în aceste băuturi, s-a descoperit o cantitate şi de până la 13 grame de zahăr per 100 ml.

Aceste fapte ar putea duce la penalizări pentru toate aceste mărci, susţin analiştii, conform The Guardian. Mai mult, consumul doar de fructe proaspete nu ar rezolva problema. „O diferenţă majoră între fructul în întregime şi suc este conţinutul de fibre. Organismul nostru asimilează diferit consumul de suc proaspăt faţă de cel al fructelor proaspete” spun aceştia.

Guvernul britanic îi încuraja pe cetăţeni să consume 5 băuturi proaspete pe zi, dar acum, cercetătorii îi îndeamnă pe britanici să fie atenţi şi să renunţe la consumul de sucuri. „Ideal ar fi să consumaţi fructul cu totul, nu sucul. Părinţii ar trebui să dilueze sucurile cu apă şi să opteze pentru sucuri fără îndulcitori sau zahăruri şi să le dea să consume doar în timpul mesei. Porţiile ar trebui limitate la 150 ml pe zi”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...