Adevăratul motiv pentru care Putin nu poate renunţa la sud-estul Ucrainei

by Genko Genko

Regiunile din Ucraina, unde separatiştii pro-ruşi au provocat acţiuni destabilizatoare, adăpostesc mai mult de 50 de fabrici de armament, care au furnizat echipament militar specializat pentru Moscova în ultimele doua decenii.

Circa 30% din exporturile militare ucrainene în Rusia sunt unice şi nu pot fi înlocuite în prezent cu ceva similar, relatează Business Insider.

În urma anexării Crimeei de către Rusia, toate livrările militare, inclusiv piese de schimb au fost suspendate.

Bloomberg notează că Rusia importă anual 400 de motoare de elicopter realizate de uzine ucrainene şi achită sume importante pentru unele componente necesare construirii rachetelor balistice intercontinentale.

Acesta este un motiv în plus pentru care preşedintele rus ar dori să aibă aceste regiuni sub influenţa Kremlinului.

„Trecerea regiunilor din sud-estul Ucrainei sub influenţa Moscovei ar fi extrem de benefică, din punct de vedere militar şi economic. Rusia ar putea să controleze companii importante şi valoroase pentru domeniul apărării”, a declarat pentru Bloomberg Mihail Barabanov, redactor şef al publicaţiei Moscow Defense Brief magazine.

Unii observatori militari susţin ca separatiştii din est controlează deja unul dintre cele mai mari depozite de armament din Europa. Peste un milion de arme, inclusiv puşti, mitraliere şi arme grele, precum şi sute de tone de muniţie sunt stocate într-o incintă specială construită în 1950 de către fosta URSS.

În plus, portul Oktyabrsk din sud-estul Ucrainei ar fi esenţial pentru transportul maritim de arme ruseşti în întreaga lume. Această industrie, gestionată de „Odessa Network” în momentul de faţă ar fi nu numai un câştig economic valoros pentru Rusia, dar ar oferi şi o posibilitate importantă pentru Kremlin de a-şi exercita avantajul strategic în posibile conflicte zonale.

CITIȚI ȘI...