Activiștii, nemulțumiți de cum a gestionat Primăria situația de criză: Serviciile municipale nu au comunicat între ele, iar un plan de acțiune bine definit nu exista

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mulți activiști civici, dar și consilieri municipali au criticat dur acțiunile primăriei în ceea ce privește deszăpezirea străzilor și reconectarea locuințelor la rețeaua de energie electrică. S-a intervenit târziu și ineficient, au spus ei. De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei nu acceptă că au greșit cu ceva.

Consilierul municipal Vitalie Mucan a spus că serviciile primăriei s-au implicat în remedierea situației abia pe la orele 11-12. Nici atunci, însă, cu succes. Și asta pentru că nu au colaborat între ele. Din această cauză intervenția a fost una târzie și adesea, fără folos.

„Până la ora 11-12 nu au acționat unitățile primăriei. Azi până la ora 14 nu era o conlucrare a direcțiilor primăriei. În centru erau muncitorii Exdrupo, de exemplu, care trebuiau să curețe drumul și așteptau să vină cei de la „Spații Verzi” să ia crengile. Ori era un copac doborât peste liniile de înaltă tensiune și cei de la „Spații Verzi” nu puteau interveni pentru că îi așteptau pe cei de la Red Union Fenosa, care erau în altă parte. Până la ora 15, oamenii circulau pe jos ca să ajungă la serviciu, asta e rezultatul”, a declarat Vitalie Mucan în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

De cealaltă parte, șeful serviciului de presă al Primăriei se justifică.

„Toate serviciile au intervenit alături de noi, au conlucrat, însă pentru a înlătura un arbore doborât îți ia uneori mai mult timp pentru a restabili o linie de electricitate. Trebuie să ținem cont și de capacitatea întreprinderilor. În Chișinău erau 20 de echipaje. Un echipaj presupune câteva zeci de angajați și tehnică”, a spus Brânzaniuc.

Și Ion Drucec, de la Administrația de stat a Drumurilor a menționat că eforturile făcute au fost suficiente.

„Noi am învățat de la colegii noștri din România cum să acționăm în cazul situațiilor de criză. Noi am încercat să deszăpezim mașinile dar când erau deja prea multe și noi ne-am dat seama că nu facem față, am închis drumul. Tehnica pe care o avem e destulă. Avem 500 de unități de tehnică, din acestea 300 au fost antrenate. Restul-200 erau la nord și nu era necesar să fie aduse în centru ori la sud”.

Asta chiar dacă Drucec a recunoscut că a contractat alte 32 de unități de unități de tehnică privată pentru a deszăpezi traseele.

„Această calamitate se întâmplă pentru prima dată și este cumva justificat că Primăria nu a fost gata pentru o intervenție rapidă dar nu trebuie să ne amăgim și să spunem că totul ajungea și erați gata pentru că nu e așa. Un plan pe hârtie în care să fie scris cine și de ce este responsabil trebuia să existe demult. Nu a existat dar nu trebuie să vă autoamăgiți dar să acceptați pentru că după acest dezastru eu aș vrea să văd care au fost lecțiile învățate. Văd, însă, că dați vina unul pe altul așa că nu știu dacă veți învăța ceva. Când o să mai avem următoarea calamitate naturală o să zică: „înțelegeți, nu noi”, și o să încerce să iasă uscați din apă și asta nu e normal pentru că o să ne prindă nepregătiți și nu vom putea face față”, a spus și activistul Victor Chironda.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...