Acordul de grant şi cel de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare totală de 100 de milioane de euro, ratificate în Parlament

Acordul de grant şi cel de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare totală de 100 de milioane de euro, ratificate în Parlament

Proiectele de lege privind Acordul de împrumut şi cel de grant dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența microfinanciară pentru Republica Moldova în valoare totală de 100 de milioane de euro au fost ratificat azi de Parlament cu votul a 69 de deputaţi ai PL, PLDM, PDM şi grupului PPE. Potrivit proiectului, suma împrumutului oferit este de 60 milioane euro, care va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Totodată, o parte de 40 de milioane de euro vor fi acordate Moldovei în calitate de grant, pentru un şir de condiţionalităţi îndeplinite.

În cadrul dezbaterilor, deputatul liberal Valeriu Bejan a cerut raportorului din partea Guvernului să prezinte toate cele 28 de condiţionalităţi privind oferirea asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Întrebat dacă el nu le are în proiect, acesta a menţionat că le are, dar nu are posibilitatea de a le da citire pentru toată Republica Moldova. Astfel, raportorul a fost nevoit să dea citire condiţionalităţilor, iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a fost nevoit să o facă pe traducătorul în unele cazuri.

Potrivit proiectelor, debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani.

Proiectul Acordului de împrumut este parte a asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova, acordată de către Uniunea Europeană, care reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, dintre care 60 milioane urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane euro – sub formă de grant.

Acordul de împrumut şi Memorandumul de înţelegere au fost semnate la Bruxelles, la 23 noiembrie 2017. Intrarea în vigoare a Acordului va crea condiţii favorabile pentru creşterea economică durabilă, menţinerea stabilităţii fiscale şi macroeconomice şi va contribui la reducerea sărăciei în Republica Moldova.

0