A venit răspunsul la scrisoarea comună semnată de Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu 

by D M
Distribuiti mai departe...

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell a transmis un răspuns la o scrisoare comună din 26 septembrie, semnată de candidații Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu. Borrel a reiterat că „Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice din Republica Moldova, precum și dreptul poporului Republicii Moldova de a-și exprima voința în alegeri libere și corecte”, se arată în adresare. Oficialul a subliniat că „practicile care contravin standardelor internaționale, observate de OSCE la alegerile anterioare, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor statului și presiunea pusă pe alegători trebuie evitate”.

Țin să vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. comună din 25 septembrie adresată mie, Consiliului Europei și OSCE / BIDDO cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale din 1 noiembrie din Republica Moldova.

Permiteți-mi, în primul rând, să vă asigur că dreptul cetățenilor oricărei țări de a-și exprima voința democratică la alegeri libere și corecte se află în centrul valorilor europene, așa cum se află și la baza ambițiosului Acord de Asociere UE-Republica Moldova. Prin urmare, așteptările noastre față de Republica Moldova, ca țară asociată, sunt ca viitoarele alegeri prezidențiale să se desfășoare într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, respectându-se toate standardele democratice și asigurând statul de drept, în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării și angajamentele asumate în temeiul acordului. Monitorizăm foarte atent întregul proces electoral din Republica Moldova, inclusiv toate acțiunile instituțiilor statului în cadrul acestui proces.

După cum s-a exprimat deja în declarația sa purtătorului de cuvânt din 30 septembrie: „Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice din Republica Moldova, precum și dreptul poporului Republicii Moldova de a-și exprima voința în alegeri libere și corecte”. Am subliniat față de autoritățile moldovenești că trebuie evitate „practici care contravin standardelor internaționale, așa cum au fost observate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa / Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE / ODIHR) la alegerile anterioare, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor statulu și presiunea alegătorilor”.

Borrel a adus aminte că în declarație cât și în cadrul celui mai recent dialog vizând drepturile omului în Republica Moldova din 23 septembrie a solicitat autorităților RM să pună în aplicare pe deplin și fără alte întârzieri toate recomandările Comisiei de la Veneția, ale Consiliului Europei, ale OSCE, inclusiv cele care garantează transparența finanțării partidelor și a campaniilor electorale.

Amintim că cinci candidați la funcția de președinte al țării – Maia Sandu, Renato Usatîi, Tudor Deliu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu – au semnat o scrisoare comună în adresa unor înalți oficiali europeni. Aceștia susțin că există un risc de fraudare masivă a alegerilor din 1 noiembrie. Ei cer comunității internaționale să se implice în monitorizarea acțiunilor instituțiilor moldovenești care urmează să organizeze scrutinul. Mai mult, scrisoarea vine în contextul în care Comisia Electorală Centrală (CEC) se convoacă astăzi, la ora 14:00, pentru a decide numărul și distribuția secțiilor de vot de peste hotare.

sursa: Deschide.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...