A treia persoană, inginer cadastral din Trușeni, reținut în dosarul primarului de Trușeni

A treia persoană, inginer cadastral din Trușeni, reținut în dosarul primarului de Trușeni

Încă o persoană a fost reţinută în dosarul primarului de la Truşeni. Este vorba despre un fost inginer cadastral, actual președinte al unei companii specializate în efectuarea lucrărilor cadastrale. Acesta este bănuit de complicitate la comiterea abuzului de serviciu, în urma căruia administrația publică locală din Truşeni a suportat prejudicii materiale considerabile.

La fel ca în cazul primarului Ion Apostol și a președintelui întovărășirii pomicole din aceeași localitate, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore.

Amintim că primarul comunei Trușeni din suburbia capitalei, Ion Apostol, ales din partea Partidului Democrat, și președintele unei întovărășiri pomicole din aceeași localitate, au fost reținuți într-un dosar de abuz în serviciu. Potrivit CNA, cei doi ar fi organizat deposedarea întovărășirii pomicole din localitate de loturi de pământ cu ulterioara vânzare a acestora unor terți la preț de până la zece mii de euro.

Vedeți și: Primarul comunei Trușeni și președintele unei întovărășiri pomicole din localitate, reținuți pentru scheme cu zeci de mii de euro

Schema de înstrăinare a terenurilor, ce aparțin administrației locale din Trușeni, a fost deconspirată de CNA și procurori în urma unor ample investigații, începute încă în ianuarie anul curent. Potrivit materialelor cauzei, membrii grupului ar fi identificat doritori de a intra în posesia terenurilor, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10.000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente.

Pentru a da o tentă legală tranzacției, bănuiții ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor. De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărășirea pomicolă și, prin urmare, puteau fi considerați membri ai întovărășirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacțiile, de facto, se desfășurau în perioada de după anii 2000.

Ieri, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au operat mai multe percheziții, iar în urma acestora primarul din Trușeni şi președintele întovărășirii pomicole au fost reținuți pentru 72 de ore și sunt cercetați pentru abuz în serviciu. De asemenea, investigațiile continuă și în privința altor persoane din administrația locală, participația cărora urmează a fi probată.

Urmărirea penală a fost pornită de către Procuratura anticorupție, iar în prezent se întreprind toate acțiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de suspecți și valoarea prejudiciului cauzat administrației publice locale.

0